Читај ми!

Милатовић: Предложићу Спајића за мандатара

Председник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је да ће предложити црногорској Скупштини да мандатар за састав нове владе буде председник Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић.

Јаков Милатовић је на конференцији на Цетињу рекао да је полазећи од уставних надлежности председника, спровео процес консултација о мандатару за састав нове владе Црне Горе са свим субјектима заступљеним у парламенту.

"Сви смо свјесни да се налазимо пред избором пута који ће у коначном опредијелити будућност. Крајни циљ мора бити демократска Црна Гора. Након избора предсједника и конституисања новог сазива Скупштине, формирање нове извршне власти намеће се као један од кључних задатака", истакао је Милатовић.

Милатовић је јуче завршио консултације о мандатару за састав нове владе са представницима политичких партија.

"Разговори које смо водили представљају добар примјер унапређења политичке праксе и афирмисања културе дијалога. Превазишли смо формалистички приступ који је доминирао у прошлости ", казао је Милатовић.

Истакао је да су разговори вођени тематски уједначено и односили су се на ставове субјеката о приоритетима владе, структури владе, приритетном моделу владе и подршци неком он кандидата за састав владе.

"Постоји консензус по питању унапређења владавине права и борбе против организованог криминала и корупције. Јачање кредибилности НАТО чланства налази се у врху приоритета, а нико од учесника разговора не доводи у питање чланство у НАТО-у. На разговорима је указано и на спровођење изборне реформе, усвајње закона о Скупштини и Влади, потреба формирања пореске полиције, комплетирање амбасадорске структуре", рекао је Милатовић.

Напомиње да су по питању структуре и броја министарстава, ставови подељени.

"Дио сматра да је потребан већи дио ресора. У вези с преферираним моделом, сви су се сложили да је потребна политичка и стабилна влада. Сматрају да је подршка од 49 посланика гарант убрзаног избора највиших правосудних функција. Неки сматрају да дијалог за правосудна именовања не треба да оптерећује процес формирања владе", поручио је председник Црне Горе.

Рекао је да одредба 7б Закона о председнику прописује да се он кроз разговор или достављањем писаног обавештења или петиције информише о постојању подршке кандидату за мандатара.

"Одредба 7ц прописује да је предсједник дужан да подржи кандидата који има подршку већине у Скупштини. Имајући то у виду, од свих субјеката тражио сам екслицитно изјашњење да ли подржавају неког кандидата. Искристалисао се само један предлог кандидата, а то је носилац листе ПЕС-а г. Спајића. Њега су подржали субјекти који у збиру имају 44 посланичка мјеста - ПЕС с партнерима, Демократе, БС, СНП, Албанска алтернатива и Демократаки савез Албанаца, ДУА, Форца, ХГИ", казао је Милатовић.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару