Читај ми!

Кад бензинске пумпе постану супермаркети – трговине у Словенији су недељом затворене већ три године

Пре више од месец дана у Хрватској је забрањен рад недељом. То је изазвало пад промета у трговинама на мало више од 20 одсто. У Словенији је такав закон на снази већ три године и показао је добре резултате. Кажу да више нико не би радио недељом, а породица је постала оно што треба да буде.

Иако су референдумом пре чак 20 година Словенци рекли "не" раду недељом, тек последње три закон забрањује рад трговинама. Зашто се толико чекало?

"Био је притисак лобистичких организација, великих предузећа. И они су баш желели да се ради. Желели су да раде велике трговине", објашњава Јанез Томажич, новинар листа Дело.

Ипак, синдикати се нису предавали. Кажу да су, поред одмора за раднике, паузу недељом видели као прилику да они поново добију живот са својом породицом.

"Трговци остају код куће са својим фамилијама. Први пут могу се посветити својој деци. Деца нису више по шопинг центрима, иду у природу и мислим да је ишло све на боље", поручује Лади Рожић, синдикат радника у трговинама.

И Лади Рожич и Јанез Томажич се слажу у томе да би се у Словенији и данас радило недељом да није дошло до осипања радне снаге. Једноставно, радник је постао цењенији.

"Рад недељом скуп. Ако неко ради, мора да се плаћа. А сад кад нема радника, то је још скупље. Некако се то посложило да није интерес ни великих предузећа да се ради недељом", истиче Томажич.

Привредници су и даље против забране

Ипак, у Привредној комори Словеније и даље су против забране рада недељом. Тврде да је најригорознији у Европи и да неким трговцима чини штету и пад од чак 5 одсто прихода

"Од почетка забране рада недељом бележи се одлив купаца у суседне државе, пре свега Италију и Хрватску, где не одлазе да купују само Словенци, већ и туристи који бораве у деловима близу границе", саопштава Трговинска зборница Словеније.

Синдикати тврде да трговине никада више нису приходовале и да је повратак на старо немогућ.

Нико више не би радио недељом. Фамилија је постала то што мора да буде, деца знају да је недеља, да иду у понедељак у школу и да су са мамом и татом у недељу код куће.

Ако им ипак нешто зафали у недељу, основну куповину Словенци могу да обаве на бензинским станицама. Оне су очекивано највише профитирале, јер су поред мини-ресторана постале и мини-супермаркети.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару