Читај ми!

СНСД и ХДЗ против Резолуције о заштити уставног поретка БиХ

Проширени Колегијум Представничког дома Парламента БиХ одбио је да на дневни ред уврстити Резолуцију о заштити уставног поретка БиХ након што су посланици ХДЗ-а, СНСД-а и ДЕМОС-а били против.

Резолуција није добила подршку ни на самој седници јер је од 40 присутних 24 била "за", 16 против и без суздржаних.

У предложеном тексту резолуције се, између осталог, наводи да постоји "опасности од актуелних деструктивних политичких процеса и сепаратистичких деловања којима се крши Дејтонски мировни споразум, подрива уставни и правни поредак, те угрожава мир у Босни и Херцеговини, дестабилизује регион и нарушава сигурност у ширем међународном контексту.

Изражава се забринутост због, како се наводи, наставка и интензивирања напада на Уставни суд и друге институције Босне и Херцеговине.

Предложеном резолуцијом се од Савета за имплементацију мира (ПИК), Канцеларије високог представника и држава гаранта да, како се наводи, испуне обавезе произашле из Дејтонског мировног споразума, те одлучно реагују и зауставе напад на уставни поредак Босне Херцеговине извршен од органа власти ентитета Република Српска чином доношења и објаве у Службеном гласнику Републике Српске Закона о непримењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине и Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске.

Резолуцијом се поздравља одлука високог представника Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат, у вези са стављањем ван снаге закона којима је Народна скупштина Републике Српске прогласила неважећим одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине на територији овог ентитета и укинула обавезу објављивања одлука Високог представника у Службеном гласнику Републике Српске.

Такође, резолуцијом се позивају надлежни органи и институције у БиХ на, како се наводи, "хитно поступање ради процесуирања и санкционисања службених и одговорних особа у органима власти ентитета Република Српска због напада на Уставни суд Босне и Херцеговине, покушај промене уставног поретка Босне и Херцеговине и непоступања по одлукама високог представника у Босни и Херцеговини што представља озбиљно кршења Дејтонског мировног споразума, а самим тим и нарушавање мира и стабилности у земљи и региону".

Најзад предложеном резолуцијом се позива Тужилаштво Босне и Херцеговине да у складу са законским надлежностима хитно предузме одговарајуће мере против свих особа одговорних за напад на уставни поредак Босне и Херцеговине.

"Позивамо ниже нивое власти у Босни и Херцеговини да се придржавају уставних и законских надлежности при доношењу прописа, те да се посебно посвете провођењу неопходних социоекономских реформи које имају за циљ побољшања стандарда грађана и испуњавање приоритета на евроатланском путу Босне и Херцеговине".

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару