Читај ми!

Гори околина Атине, у последња 24 сата у Грчкој избило 46 пожара

И даље бесне пожари у околини Атине. Из Лутракија евакуисан летњи камп са 1.200 деце. Само у последња 24 сата у Грчкој је регистровано 46 шумска пожара.

Ватрогасни, спасилачки тимови и војска у Грчкој покушавају да обуздају пожаре који су избили на више локација, у источној Атици, Kапарели, Лутракију и Дервенохорији.

Најтежа ситуација је у Дервенохорији, где неприступачан терен уз појачан ветар и екстремне временске услове који се очекују и данас, не дозвољава ограничење фронта, пошто се ради о густој шуми која подстиче ширење ватре, наводи Катимерини.

У приобалном граду Лутраки, западно од Атине, 1.200 деце је евакуисано док се пожар приближавао њиховом кампу.

Полиција је ухапсила човека за кога се сумња да је изазвао још један пожар у Kуварасу на Атици, југоисточно од грчке престонице.

Пожаре додатно разбуктава јак ветар, а стотине ватрогасаца покушава да обузда ширење ватрене стихије.

Десетине људи морало је да напусти домове у широј околини, уз помоћ екипа хитне помоћи, а грчка влада је саопштила да они чији су домови захваћени пожарима имају право на смештај у локалним хотелима и да ће им касније бити исплаћена одштета.

Пожари су угрозили саобраћај у неким областима, а полиција је била приморана да затвори делове националног ауто-пута Атина–Kоринт. Поједине линије железничког саобраћаја су такође обустављене.

Грчки премијер Kирјакос Мицотакис, који је тренутно у Бриселу на самиту, рекао је да држава чини све што је могуће да помогне.

"Данас је суштински први тежак дан овог лета. Нема сумње да ће их уследити још. Шумски пожари су се дешавали и биће их и даље. То је такође један од ефеката климатске кризе коју све јаче доживљавамо", рекао је Мицотакис.

Према прогнозама, снажан топлотни талас који је погодио регион не показује знаке попуштања, а грчка метеоролошка служба је упозорила да је ризик од нових пожара и даље висок.

Атинска национална опсерваторија издала је упозорење на 4, највиши степен ризика од пожара за источне делове земље, укључујући главни град Грчке, делове Пелопонеза и Егејска острва, где јаки ветрови представљају посебну опасност након дужег периода топлог и сувог времена за које се очекује да ће се само погоршати у наредних неколико дана.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара