Читај ми!

После изборног ватромета и песме – трка за бројем 41 у црногорској скупштини

После ванредних парламентарних избора у Црној Гори, у штабовима кључних такмаца, поруке су биле готово исте. Теоретски, збрајањем мандата, Црна Гора би врло брзо могла да добије нову владу - како је у пракси.

У Црној Гори су јуче одржани ванредни парламентарни избориПокрет "Европа сад" освојио је 24 мандата, коалиција "Заједно- ДПС-СД-ДУА-ЛП" 21, а "За будућност Црне Горе" 13 мандата, саопштила је Државна изборна комисија привремене резултате избора које је добила од општинских изборних комисија.

Колиција "Храбро се броји - УРА и Демократе" освојила је 11 мандата, Бошњачка странка шест, СНП-Демос и Албански форум по два, док је Албанска алијанса освојила један мандат.

Испод цензуса остала је Социјалдемократска партија (СДП), за коју су гласала 8.750 бирача или 2,90 одсто. У парламент неће ући Правда за све са 8.370 освојених гласова (2,77 одсто), Преокрет са 4.833 гласа (1,60 одсто), Народна коалиција са 3.629 гласова (1,20 одсто), Покрет за промјене са 1.989 гласова (0,66 одсто) и листа "Ми можемо" - 1.464 гласа (0,48 одсто).

Данас, ништа званично о новој скупштинској већини, ни јавно, али се вероватно увелико разговара о могућим коалицијама и сарадњи, компромисима и достизању потребног броја од барем 41 посланика за парламентарну већину. Јер је јасно да нико, самостално не може да формира 44. Владу Црне Горе. 

На више места у Подгорици синоћ је ватромет парао небо, одјекивали аплаузи и песма. После избора, у штабовима кључних такмаца, поруке су биле готово исте. 

"Ово је велика победа за Покрет Европа сад и за нашу листу, од статуса ванпарлантарне странке смо за мање од годину дана постали највећа странка у Црној Гори", поручио је Милојко Спајић, лидер Покрета Европа сад. 

“Без коалиције “Заједно”, нема стабилне,р еформске, европске владе", рекао је Данијел Живковић, лидер коалиције “Заједно” (ДПС,СД, ДУА,ЛП).  

"Изузетно смо задовољни резултатом. Никакве дилеме нема да не да нема владе без нас него да ће ова коалиција бити главна окосница будуће Владе Црне Горе", уверен је Дритан Абазовић из коалиције "Алекса и Дритан - Храбро се броји”.

Шта очекује "Европа сад"

Од јутрос се, вероватно размишља о кораку, који се очекује прво од Покрета Европа сад, као најуспешнијем на овим изборима. Још раније они су јасно поручили да никакав савез неће правити са ДПС-ом и УРА. 

“Морамо видети ко се слаже са нашим програмским принципима, ко су ти људи који хоће да спроведу "Европа сад 2" програм, који хоће да ЦрнаГора што пре уђе у Европску унију, који хоће да изградимо ову државу, инфраструктуру за седам година, значи, ми имамо седам година да завршимо сву инфраструктуру. Ко је тај ко хоће то да помогне, тај процес", каже Спајић.

Коалициони капацитет Покрета Европа сад, према оцени бившег премијера Здравка Кривокапића, требало би искористити стварањем савеза са коалицијом “За будућност Црне Горе“ и мањинских странака, а не дозволити да УРА буде поново тас на ваги, јер се то већ показало као лоше.

За коалицију која је изнела победу и смену режима Мила Ђукановића, пре три године, договор са свима, осим са ДПС-ом је могућ, а полазиште за преговоре су европски пут Црне Горе, њена стабилност и развој. 

”Ја мислим да је Здравко Кривокапић, који је применио једну погрешну формула 2020. године остављајући ван власти представнике српског народа, да вероватно са једним већим политичким искуством данас посматра како формирати стабилну владу. Нема стабилне владе у Црној Гори без политичких представника српског народа", каже Андрија Мандић из коалиције “За будућност Црне Горе”. 

Како до нове владе

Теоретски, збрајањем мандата, Црна Гора би заиста врло брзо могла да добије нову владу.

“Ту збрајам Европу сад, Нова српска демократија и ДНП као коалиција, настала након престанка ДФ-а, Демократе и УРА, СНП, ако уђе, Лепосавић, ако уђе, али свакако, то су, када се сабере, 47 до 49 мандата", каже аналитичарка Снежана Јоница.

Временска ограничења су јасна – у року од 15 дана по проглашењу изборних резулта, конституише се скупштина, а у наредних 30 председник државе би морао да предложи мандатара нове владе.

Можда овога пута, у том процесу не буде изненађења и преокрета, а то би, већ, било изненађење - за грађане Црне Горе.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара