Читај ми!

Црна Гора слави Дан независности

Црна Гора обележава Дан независности и 17 година од када је на референдуму обновила државну самосталност. Председник Јаков Милатовић поручио је да је пред Црном Гором време заједничких победа и да је овај дан подстрек да се сви окупе око заједничког именитеља, љубави према држави. Премијер Дритан Абазовић је истакао да у Црној Гори више нема недодирљивих и да не треба да их буде, те да су у борби против корупције и криминала направљени историјски помаци.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић честитао је свим грађанкама и грађанима 21. мај - Дан независности.

“Нека овај велики датум буде још један подстрек да се сви окупимо око заједничког именитеља- љубави према нашој држави и да славимо са још снажнијом вјером у боље сјутра”, написао је Милатовић на Твитеру.

Пред нама је, каже Милатовић, време заједничких победа које ћемо извојевати памећу и одлучношћу, знањем и мудрошћу, радом и залагањем, стварајући економски просперитет и државу једнаких шанси, снажних институција и задовољних грађана.

“Још једном вам се свима од срца захваљујем! Живјела Црна Гора”, поручио је Милатовић.

Абазовић: У Црној Гори нема више недодирљивих

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је на прослави која је организована поводом Дана независности казао је да у Црној Гори више нема недодирљивих и да не треба да их буде, те да су у борби против корупције и криминала направљени историјски помаци.

"Црна Горо срећан ти Дан независности. Традиционално уочи 21. маја обиљежавамо најљепшу црногорску мајску зору. Седамнаест година наше самосталности научило нас је бројним лекцијама које ће будућем генерацијама служити за наук", казао је премијер.

Независност Црне Горе

На референдуму 21. маја 2006. гласало је 419.240 грађана, или 86,5 одсто од укупног броја бирача.

Независност државе подржало је 230.661, или 55,5 одсто грађана Црне Горе који су изашли на референдум, док је за останак у заједничкој држави са Србијом гласало 185.002 или 44,5 одсто.

Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку Европске уније. За успех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Референдумско питање гласило је: Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународноправним субјективитетом?

Скупштина Црне Горе је 2. марта, на предлог председника Републике Филипа Вујановића, донела одлуку да референдум о државноправном статусу буде одржан 21. маја.

За председника Републичке референдумске комисије (РРК) изабран је Словак Франтишек Липка.

Право изјашњавања на референдуму имали су грађани који у складу са прописима о изборима имали бирачко право.

Према подацима РРК, право гласа на референдуму имало је 484,7 хиљада грађана.

четвртак, 28. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"