Ко има више шанси да победи Ђукановића – Мандић или Милатовић

У поноћ почиње изборна тишина у Црној Гори, а главно питање је ко ће проћи у други круг, поред Мила Ђукановића. Највише шанси за то имају Андрија Мандић и Јаков Милатовић. Историчар Богдан Живковић сматра да би веће шансе за победу над лидером ДПС-а 2. априла могао да има Јаков Милатовић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић распустио је Скупштину пошто у предвиђеном року није формирана нова влада чији је мандатар био Миодраг Лекић. По распуштању Скупштине, ванредни парламентарни избори могу бити крајем маја. Пре тога, у недељу, 19. марта, грађани Црне Горе бирају председника у конкуренцији седам кандидата.

На листићу пред грађанима Црне Горе биће инфлуенсер без дана политичког искуства, актуелни председник са 30 година искуства на власти, неколико његових противника и једна кандидаткиња.

Истраживања показују да нико од њих неће прекосутра освојити више од 50 одсто гласова.

Историчар Богдан Живковић сматра да су ово најнеизвеснији избори последњих десетак година и да је извесно да ће бити другог круга, при чему је најјачи кандидат МилоЂукановић.

Ток кампање, идеологија кандидата и јавно мњење сугеришу да ће се у другом кругу наћи и Андрија Мандић или Јаков Милатовић, наводи Живковић, истичући да ће превагу однети свега стотину до хиљаду гласача.

Сматра и да су питање формирања владе и неслога странака које су против ДПС-а дали разлог Ђукановићу да се кандидује и да има шансе да победи, што га све чини релаксираним.

“Први круг је увертира у оно што ће бити 2. априла, када се искристалише ко иде на Ђукановића. То ће бити много радикалнија кампања. Ко год да уђе у други круг биће изложен јачој негативној кампањи ДПС-а“, рекао је Живковић.

Хоће ли Мандићу помоћи промена имиџа

Примећена је промена имиџа Андрије Мандића – тробоjке има, али стидљиво, дао је подршку НАТО-у.

“ДФ када је настао, настао је као шира коалиција и Срба и Црногораца, али репресија над СПЦ погурала је ДФ у јаче националне српске ставове. Мислим да су у ДФ-у схватили да би их ексклузивна српска прича лимитирала и да је апсурдно да се председник етничке заједнице кандидује у изборима за председника Црне Горе“, рекао је Живковић.

Питање је, међутим, да ли ће Мандић сада или у будућности бити награђен за промену имиџа.

“Мислим да је његов највећи проблем што је дуги низ година био предмет негативне кампње ДПС-а, као четник, националиста, експонент великосрпских утицаја, то је оставило трага у медијима и перцепцији њега који жели да се представи као грађански кандидат“, рекао је Живковић.

Може ли успети Јаков Милатовић

Слоган Јакова Милатовића у кампањи био је Успјећемо. На питање да ли је он успео да изађе из сенке првобитног кандидата Европе сад Милојка Спајића, чија кандидатура није успела, Живковић каже да је Спајић далеко харизматичнији кандидат.

“Јасно је да је Спајић далеко харизматичнији кандидат, упркос томе, имао је несмотрене потезе, крио је да има српско држављанство. Јаков покушава наспрам енергичног Спајића да се представи као озбиљан политичар, технократа. Има добру пи-ар позицију, у Европи сад су млади људи, подигли су плате“, наводи Живковић.

Ко има више шанси против Ђукановића

Пред Црном Гором су два сценарија, а питање је да ли ће Милатовићеви бирачи гласати за Мандића ако прође у други круг и обрнуто.

“Ако Милатовић прође, бирачи ДФ-а ће гласати за њега, јер су рекли да ће подржати било кога против ДПС-а, а ДФ деценијски води борбу против ДПС-а. Питање је ако буде супротно, имамо три грађанске странке: УРА, демократе и Европа сад, да ли ће западне амбасаде, Квинта, дати њима охрабрење да стану уз Мандића, а питање је и да ли ће убедити своје бираче да је Мандић бољи од Ђукановића“, навео је Живковић.

Закључује да би Милатовићу лакше пошло за руком да у другом кругу победи Ђукановића.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво