Читај ми!

Изабрано троје судија Уставног суда Црне Горе

Посланици црногорског парламента изабрали су Снежану Арменко, Момирку Тешић и Драгану Ђурановић за судије Уставног суда, док предложени Фарук Ресулбеговић није добио довољан број посланичких гласова.

За Снежану Арменко је гласало 77 посланика, а три су била уздржана. Момирка Тешић је изабрана са 70 гласова за, Драгана Ђурановић је изабрана са 75 гласова подршке, али четврти кандидат, Фарук Ресулбеговић, није добио потребну подршку. Добио је 46 гласова.

Након гласања, оне су положиле заклетву.

Председница парламента Данијела Ђуровић најавила је да ће се о кандидатури Ресулбеговића гласати у другом кругу.

Избором троје судија, Уставни суд Црне Горе ће бити функционалан и многи процеси, као што су изборни резултати октобарских локалних избора, биће одблокирани.

Мањинске странке се нису се сагласиле о избору њиховог кандидата

Парламентарна већина и опозиција договориле су се о избору Арменко, Ђурановић и Тешић.

Мањинске странке се нису се сагласиле о избору њиховог кандидата у Уставном суду.

У првом кругу гласања потребна је двотрећинска већина како би кандидати били изабрани, а у другом подршка три петине посланика.

Уставни суд, од укупно седам, има само троје судија и од септембра прошле године нема кворум за одлучивање.

Судије Уставног суда бира Скупштина Црне Горе на 12 година.

Ђукановић позвао мањинске партије да се договоре о четвртом кандидату

Председник Црне Горе Мило Ђукановић поздравио је данашњу одлуку Скупштине којом је потврђен договор о избору троје судија Уставног суда, чиме су се створили услови да Уставни суд врати функционалност и буде гарант уставног поретка, правне сигурности и легитимности будућих изборних процеса.

Ђукановић је на Твитеру позвао мањинске партије да се, како је навео, што пре договоре о четвртом кандидату за судију.

"Позивам и охрабрујем мањинске партије да се што пре договоре о преосталом упражњеном месту како бисмо постигли комплетирање пуног састава Уставног суда. Захваљујемо партнерима на подршци и помоћи у овом процесу", написао је Ђукановић.

Мандић: ДФ показао да је за владавину права

Лидер Демократског фронта и председнички кандидат Андрија Мандић поздравио је избор троје судија Уставног суда и деблокаду рада те важне институције.

"ДФ је у овом и у прошлом кругу гласао за сва четири кандидата, чиме смо показали да смо чврсто опредијељени за владавину права и да Црна Гора функционише као озбиљна држава", саопштио је Мандић на Твитеру.

Додао је да, гласајући за кандидата који долази из мање бројног народа, ДФ је "још једном потврдио политику помирења за све вјере и нације у Црној Гори".

"Мир, стабилност и напредак су кључне ствари око којих треба да се окупљамо. Данашње гласање ДФ-а доказује нашу посвећеност на том путу", истакао је Мандић.

Билчик: Изабрати и четвртог судију

Шеф Делегације Европског парламента за односе са Црном Гором Владимир Билчик поздравио је деблокаду Уставног суда и изразио наду да ће ускоро бити изабран и четврти судија.

"Скупштина је сада деблокирала Уставни суд избором троје нових судија. Надам се да ће ускоро бити изабран и четврти судија. Култура дијалога и компромиса преко партијских линија је једини пут напред за напредак на путу ка ЕУ", рекао је Билчик.

Посланичка група у Европском парламенту Социјалиста и Демократа (СД) поздравила је гласање у црногорском парламенту о именовању троје судије Уставног суда.

"Ово је први корак у решавању уставне кризе у земљи. Позивамо све политичке актере у земљи да заједно раде на европској будућности Црне Горе", рекли су из СД посланичке групе.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару