Читај ми!

Црна Гора - председничке кандидатуре до поноћи, ко је у изборној трци

Државној изборној комисији могу се предати кандидатуре за председника Црне Горе до поноћи. До сада су потврђене кандидатуре лидера Нове српске демократије Андрије Мандића, посланице Социјалдемократске партије Драгиње Вуксановић Станковић, као и лидера ДПС-а Мила Ђукановића. Уједињена Црна Гора предала потписе за кандидатуру Горана Даниловића. Кандидатуре су предали Алекса Бечић, а Јаков Милатовић. Жељко Матијашевић кандидат је групе грађана за председника Црне Горе.

ДИК је утврдио председничке кандидатуре лидера Нове српске демократије Андрије Мандића, посланице Социјалдемократске партије Драгиње Вуксановић Станковић и лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

Представници Демократске партије социјалиста предали су јуче ДИК-у кандидатуру лидера те странке Мила Ђукановића за учешће на председничким изборима.

Милу Ђукановићу је данас потврђена кандидатура. 

Кандидатуру је предао и лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић, а у овој председничкој трци ће учествовати под слоганом "Части ми".

Представници Демократске Црне Горе предали су вечерас Државној изборној комисији  кандидатуру лидера те партије за председника Црне Горе.

Никола Ровчанин је, испред партије, казао да предају сву потребну документацију и преко 50 одсто више од потребних потписа.

Кандидат за председника Црне Горе биће и један од лидера Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић.

Председник Покрета "Европа сад" Милојко Спајић рекао је да је написао жалбу на решење ДИК-a, након што је комисија одбила његову председничку кандидатура због сумње у двојно држављанство. Поручио је да ће ту жалбу предати грађанима.

Никшићанин Жељко Матијашевић канадидат је групе грађана за председника Црне Горе.  

Предлог лидера Уједињене Црне Горе Горана Даниловића за учешће на изборима враћан је на дораду.

Функционери Уједињене Црне Горе предали су данас стручној служби Државне изборне комисије потписе подршке председничкој кандидатури лидера те странке.

Кандидатима за председника неопходан је 8.101 потпис подршке.

Из ДИК-а су раније казали да ће листу кандидата за председника објавити до 3. марта.

Председнички кандидат Покрета Европа сад (ПЕС) и заменик председника ПЕС Јаков Милатовић предао је данас председничку кандидатуру Државној изборној комисији Црне Горе.

Милатовић је рекао да очекује да 19. марта победи демократија и поручио да је сигуран да ће "ослобођени грађани препознати за кога да гласају", преноси РТЦГ. 

Бивши црногорски министар правде Владимир Лепосавић саопштио је да је донео одлуку да се не кандидује на предстоећим председничким изборима.

Како је навео на свом Фејсбук профилу, Група грађана „Правда за све" која је организовала прикупљање потписа за његову кандидатуру на председничким изборима заказаним за 19. март није успела да прикупи довољну подршку.

"Након провере великог броја прикупљених образаца, утврдили су да не располажу оним бројем валидних потписа који важећи прописи захтевају у овом тренутку", написао је Лепосавић. 

Избори 19. марта, председник се бира на пет година

Председнички избори биће одржани 19. марта. 

Председник Црне Горе се бира на пет година. За председника ће бити изабран кандидат који је добио више од половине важећих гласова бирача који су гласали.

Ако ниједан кандидат не добије тај број гласова, биће одржан други круг избора за 14 дана - 2. априла.

У другом изборном кругу учествоваће два кандидата који су добили највећи број гласова.

За црногорског председника, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

На последњим изборима за председника Црне Горе, који су одржани 15. априла 2018. године, учествовало је седам кандидата.

Ђукановић је победио у првом кругу и освојио 53,9 одсто гласова. На председничким изборима 2018. године гласало је око 64 одсто бирача.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару