Читај ми!

Реке набујале и у Црној Гори и БиХ, тело девојке извучено из Миљацке

Са набујалим рекама и високим водостајима боре се и мештани и надлежне службе у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Тело девојке извучено из Миљацке.

Ниво Лима на подручју Берана од синоћ је поново, трећи пут ове сезоне, достигао критични ниво и угрожава избегличко насеље Риверсајд.

"Ако водостај настави да расте, мораћемо поново да се исељавамо али, слушајући временску прогнозу, очекујемо да захладни и киша престане", каже представник тог насеља и председник Удружења за подршку Рома и Египћана Султан Бећа.

Ово насеље, у којем живи преко 400 становника, изграђено је пре деценију и по на обали Лима уз донацију међународне заједнице, али неко, приликом градње и пројектовања, случајно или не, није предвидео близину и опасност од реке.

Киша у бјелопољском крају готово без прекида већ три дана пуни корита тамошњих река. Критични ниво достигле су готово све реке, ипак, најугоженија су подручја у доњем току Лима и реке Бистрице.

Надошла Бистрица угрозила је сеоски мост који мештани покушавају да сачувају. Екипе Службе за спасавање су на терену и, како је рекао за Радио Црне Горе командир Службе Милоња Ракоњац, у овом тренутку не могу да изађу у сусрет свим захтевима.

Обилне падавине које су погодиле колашинску општину изазвале су поплаве и клизишта у селима Међуријечје, Ђурђевина и Врујци. Угрожена су и домаћинства.

Због велике количине падавина значајно је порастао и ниво Ибра. Начелник Службе за заштиту и спашавање Бећир Калач каже да у Рожајама за сада нема веће опасности од поплава те да, за сада, нема оштећења на локалној инфраструктури и имовини грађана.

Из Службе заштите и спашавања Пљевља поручују да је ситуација у том граду озбиљна. Излиле су се реке Везишница и Ћехотина, а у појединим насељим позивају грађане да буду приправни јер ће уколико се ситуација искомпликује морати да их евакуишу.

Потрага за тринаестогодишњим Н. В. из Херцег Новог, који је нестао прексиноћ са шеталишта Пет Даница, прекинута је. У данашњој потрази учествовао је и хеликоптер Војске Црне Горе. Данило Мијајловић, из Регионалног ронилачког центра Бијела, саопштио је за Портал РТЦГ да су и данас имали лоше услове роњења, велике таласе и слабу видљивост.

Поплаве и у БиХ

Бијељински Градски штаб за ванредне ситуације прогласио је редовну одбрану од поплава због високог водостаја Дрине. 

Због обилних падавина и раста нивоа ријеке Требижат на подручју Љубушког проглашене су ванредне мере заштите од поплава. Припадници Цивилне заштите и других интервентних служби на најкритичнијим деоницама постављају вреће с песком.

Дрина се излила из корита у насељу Терминал у Каракају, где је поплавила дворишта и подрумске просторије у четири стамбена објекта, саопштено је из Града Зворника. У овом насељу угрожено је 40–50 кућа, у Тршићу једна кућа, као и викенд насеље Средњи Шепак, наводи се у саопштењу.

Поплављена је и градска плажа у Зворнику. Из Града моле грађане да до даљег не шетају стазом поред Дрине, нити да се приближавају набујалој реци.

Због изливања реке Лим из корита у Рудом су угрожена четири насеља уз реке Лим и Увац и висећи мост. У том делу општине проглашена је ванредна ситуација.

Припадници Горске службе спасавања Нови Град Сарајево извукли су из набујале Миљацке тело млађе женске особе. ГСС Нови Град Сарајево обавештен је око 2.00 часа да је млађа женска особа доживела несрећу и пала у набујалу реку на Скендерији.

уторак, 06. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару