Читај ми!

Скупштина Црне Горе: Суд да утврди да ли је Ђукановић повредио Устав

Скупштина Црне Горе подржала је Предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је црногорски председник Мило Ђукановић повредио Устав. За тај предлог гласао је 41 посланик владајуће већине. Како је саопштила председница Скупштине Данијела Ђуровић предлог ће бити достављен Уставном суду, који и доноси коначну одлуку о томе да ли је председник државе прекршио Устав. Уставни суд је, подсећа РТЦГ, тренутно у блокади.

Претходно је укупно 41 посланик старе-нове парламентарне већине, Скупштини Црне Горе поднео Предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав.

У Предлогу се наводи да "након изгласавања неповјерења 43. Влади Црне Горе 19. августа 2022. године, предсједник Црне Горе није предложио Скупштини мандатара за састав нове Владе", преноси РТЦГ.

У овом документу се даље наводи да је то председникова обавеза "стриктно прописана Уставом", те да је Ђукановић тиме повредио члан 95 Устава, став 1 тачка 5. Даље, "предсједник Црне Горе повриједио је члан 95 тачка 5 Устава Црне Горе јер није позвао на разговоре о мандатару за састав Владе, све представнике политичких партија заступљених у Скупштини Црне Горе", пише у Предлогу. Позив нису добиле партије: Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и Савез грађана ЦИВИС, а што је "предсједник био дужан да учини", наводи се.

У поменутом документу стоји да "Ђукановић није позвао на разговор ни Миодрага Лекића који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе, а који је председник партије Демос и њен представник, што је "јасна повреда највишег правног акта".

Парламентарна већина у Скупштини Црне Горе овим Предлогом за покретање поступка тврди да је сасвим неуставно Ђукановићево позивање на потписе посланика као "услов за предлог мандатара" јер таква обавеза по Уставу не постоји.

Из јавне подршке свих чинилаца парламентарне већине од 41 посланика, Ђукановић се могао недвосмислено уверити да Миодраг Лекић има неспорну подршку да буде мандатар за састав Владе, тврди се у овом документу. Према томе, то је била општепозната ствар "која се у праву додатно не доказује".

Председник Црне Горе је обавезан да по Уставу предложи мандатара, стоји у посланичком Предлогу Уставном суду Црне Горе, а нарочито је важно да конкретној особи повери мандат када постоји горе наведена подршка кандидату, "што он није учинио, већ неуставно одбио да га предложи".

Имао је председник Ђукановић јаван и очигледан увид у сагласност свих партија парламентарне већине око тог питања, кажу. о томе га је 19. септембра 2022. године, дакле "прије истека времена од 30 дана након изгласавања неповјерења влади Дритана Абазовића, у име свих странака парламентарне већине и 41 посланика, дописом обавијестио предсједник Нове српске демократије, Андрија Мандић".

"Посебно указујемо да је рок од 30 дана да предсједник додијели мандат дефинисан само након конституисања Скупштине, али не и након што Влада изгуби повјерење. Та чињеница је на крају, иако то није уставна обавеза потврђена и потписима 41 посланика, који су, такође достављени предсједнику Црне Горе 20. децембра 2022. године", нагласила је скупштинска већина црногорских посланика у Предлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе  повредио Устав.

Уставни суд је, подсећа РТЦГ, тренутно у блокади. 

 

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару