Читај ми!

Како да текстилна индустрија врати стару славу – сајам у Тирани окупио представнике земаља "Отвореног Балкана"

Производња текстила и одеће у Србији годинама је била главна извозна индустрија која је запошљавала више од 250.000 радника. Данас у тој области не ради ни пети део њих. Са мањком радне снаге, али и изазовима и променама трендова на тржишту суочавају се и земље региона. У сусрет поптуном успостављању иницијативе "Отворени Балкан", представници текстилне индустрије Албаније, Северне Македоније и Србије окупили су се на сајму у Тирани како би иницирали сарадњу међу компанијама у региону и разговарали о изазовима и трендовима на светском тржишту.

Шта је потребно за одрживо пословање, како проширити тржиште, анимирати младе за упис у стручне текстилне школе, али и о заједничком наступу на европском тржишту – под кровом Експоситија, надомак Тиране, о истим проблемима, савременим изазовима, али и о новим идејама, разговарали су стручњаци и привредници.

За развој текстилне и модне индустрије, као и за одрживо пословање, потребна су улагања, стимулативна пореска политика, промоција и млади кадрови, сагласна је струка. На сајму су разговарали о томе како да сарађују на евентуалним будућим пројектима.

"Наравно да осмислимо шта је оно што је потребно привреди с обзиром да се бавимо едукацијом кадрова из области текстилне и одевне индустрије и да видимо како и на који начин образовањем кадрова можемо да допринесемо развоју модне и одевне индустрије Србије", каже доц. др. Марија Пешић, Технички факултет "Михајло Пупин", Зрењанин.

Представници модних и текстилних компанија Србије, Албаније и Северне Македоније, разменили су идеје о заједничким пословним могућностима и наступима на новим тржиштима.

Директорка кластера модне индустрије Србије Слађана Милојевић поручује да су задовољни са веома квалитетним дискусијама које су имали са колегама, јер готово сви имају исте проблеме и исте их ствари тиште.

"Оно што смо такође започели овде, јесте меморандум о заједничкој сарадњи, јер је јако значајно за нас укидање трговинских баријера у будућности кроз 'Отворени Балкан'", наводи Милојевићева.

Осим најбољих тканина и комада коже излагачи су приказали савремене машине и опрему за производњу одеће и обуће. За посетиоце сајма је био прилика да се упознају и с новим трендовима.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи