Читај ми!

Гаспром подиже цену гаса за Федерацију БиХ

Руски Гаспром подиже цену гаса за период до краја године, саопштила је компанија Енергоинвест која увози гас у Федерацију БиХ. Федерални министар енергетике Нермин Џиндић потврдио да је реч о повећању од око 10 одсто.

Компанија Енергоинвест, која увози плин у Федерацију Босне и Херцеговине, потврдила је да су од руског Гаспрома добили обавештење о новој, вишој цени гаса за наредни период, истичући да је уобичајена пословна пракса да се цене природног гаса усклађују тромесечно, преносе медији у БиХ.

Како се наводи, Гаспром експорт је кориговао цену позивајући се на промене у кретању нафтних деривата у последњих девет месеци, али и значајно повећање вредности америчког долара у односу на вредност евра, тј. конвертибилне марке.

Енергоинвест се обратио Влади Федерације БиХ за сагласност за нову цену, а министар енергетике Нермин Џиндић потврдио је да је од Енергоинвеста стигао захтев за повећање од 9,7 одсто.

Истакао је да се већ ради на могућем моделу субвенционисања разлике у цени гаса, преноси Кликс.

Дневни аваз пише да је у периоду од јануара до септембра ове године цена гаса порасла за 23 одсто у односу на прошлу годину.

Из Енергоинвеста наводе да је са Гаспромом обезбеђено уредно снабдевање гаса за предстојећу зиму.

Снабдевање гасом од прошле година, уместо преко Украјине и Мађарске, иде преко Турског тока, краком кроз Бугарску и Србију, тзв. Балканским током.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи