Читај ми!

Око: Додик победник драме у Бањалуци, Жељко и Жељка заједно у Сарајеву

Резултати избора у БиХ су очекивани, сагласани су саговорници емисије "Око". После избора остаје мање-више све исто, сматра писац Мухарем Баздуљ. Деспот Ковачевић, доцент на Факултету политичких наука у Београду, каже да је главни утисак избора то што су се грађани пробудили са новом информацијом, као и одлука Кристијана Шмита, који мења изборни закон. За грађане Бањалуке нема значајне разлике између Дениса Бећировића и Бакира Изетбеговића, каже Војислав Савић, политиколог.

Милорад Додик нови је председник Републике Српске. Жељка Цвијановић нови је српски члан Председништва Босне и Херцеговине, Денис Бећировић је убедљивом победом над Бакиром Изетбеговићем постао бошњачки члан, а Жељко Комшић остаје на месту хрватског члана Председништва.

Кристијан Шмит одмах пошто се завршило гласање наметнуо је промену Изборног закона. То су најважније вести из драматичне вечери и ноћи у Босни и Херцеговини.

Писац Мухарем Баздуљ рекао је у емисији "Око" да су резултати избора у БиХ очекивани, као и тријумф Милорада Додика.

Међутим, како каже, у самој изборној ноћи била су два-три детаља потпуно неочекивана.

"Првенствено мислим на ситуацију са избором за председника РС, а донекле се избор хрватског члана Председништва чинио необичан, јер је Комшић рано изашао са победничким говором, а у том је тренутку Борјана Кришто била у вођству", рекао је Баздуљ.

Према његовом мишљењу, највећа мистерија јесте увереност у победу у штабу ПДП-а и славље са трубачима.

"Ја мислим да су они заиста били уверени у победу, ја сам заспао са уверењем да је Јелена Тривић нови председник РС, а кад сам се пробудио видео сам да је Милорад Додик опет председник", рекао је Баздуљ.

Деспот Ковачевић, доцент на Факултету политичких наука у Београду, сматра да је то био неодговоран потез ПДП-а, али да га је изненадила мирноћа Милорада Додика.

"Он је деловао другачије него обично, било ми је сумњиво кад ПДП слави, а он ћути. Заправо је је било очекивано, то су ти резултати, само је питање како ће се завршити", рекао је Ковачевић.

Каже да је његов главни утисак избора то што су се грађани пробудили са новом информацијом, као и на све то "шлаг на торту Кристијана Шмита који мења изборни закон. 

Војислав Савић, политиколог из Бањалуке, каже да су резултати избора очекивани и да се све поклапало са оним што ће ЦИК објавити ујутру, али да је оно што је рекао ПДП веома неодговорно и да зато неко треба да одговара.  

"Немогуће је да ви на 70 одсто гласова имате 10.000 предности и да се то истопи и претвори у 30.000, као што је рекао ЦИК. Онда ту информацију нисте изнели у најбољој намери, него да се припреме идући кораци, односно идући избори", рекао је Савић.  

Стратегија опозиције је, каже, била да изолује Додика као непријатеља, и он је трпео највише штете.  

Избори за Председништво БиХ 

Прогнозе да ће у Сарајево отићи Жељка Цвијановић показале су се тачним. Ново лице у Председништву биће и Денис Бећировић, који је победио Бакира Изетбеговића. 

Мухарем Баздуљ каже да су људи у РС видели кандидаткињу СНСД-а као већи гарант одбране српских интереса у заједничким институцијама. 

"Гледајући појединачно, СДА је разбила, сада има 30, а СДП као друга странка има 14. За мене највеће изненађење је Жељко Комшић, који је успео да повуче своју непостојећу партију", каже Баздуљ.  

"У БиХ после избора остаје мање-више све исто, само је питање да ли ће СНСД-у као највећој српској партији и ХДЗ-у партнер са бошњачке стране бити СДА, ова такозвана тројка, све остало заправо остаје исто", рекао је Баздуљ.

Војислав Савић сматра да Денис Бећировић нимало није другачији од Бакира Изетбеговића.

Денис Бећировић је, каже, подједнако радикалан кад је у питању однос према унитарној Босни и Херцеговини.

За људе из Бањалуке апсолутно нема неке значајне разлике између Бакира Изетбеговића и Дениса Бећировића, каже Савић.

"Мислим да је Комшићев успех био што је добар део људи гласао и за СДА и за Жељка Комшића и да је то разлог зашто Бакир Изетбеговић није успео", рекао је Савић. 

Деспот Ковачевић успех Дениса Бећировића приписује јакој медијској слици. Каже да је Бећировић имао другачији имиџ од Бакира Изетбеговића, али да ни Изетбеговић није пропустио да направи неколико грешака.

"Комшић је ушминкани СДА и више не може да се крије иза Шефика Џаферовића, који је могао да износи мало радикалније ставове, сада Жељко Комшић остаје као једина радикална фракција у том председништву", каже Војислав Савић. 

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи