Читај ми!

ЦИК БиХ о изборима за председника РС: Милораду Додику 48,8 одсто, Јелени Тривић 42,69 одсто гласова

Централна изборна комисија БиХ објавила је прве прелиминарне резултате избора за председника Републике Српске, према којима води кандидат СНСД-а Милорад Додик. Додик је коначну победу прогласио ноћас у пола три, два сата пошто је то учинила кандидаткиња ПДП-СДС Јелена Тривић, јавља извештач РТС-а. Извесна победа Жељке Цвијановић и Дениса Бећировића за српског и бошњачког члана Председништва БиХ. Жељко Комшић води у избору за хрватског члана.

У Босни и Херцеговини су одржани општи избори. Грађани у Републици Српској и Федерацији бирали су кандидате за више од 500 функција. Према незваничним, односно непотпуним прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, победу су однели Жељка Цвијановић из СНСД-а за српског члана Председништва БиХ и Денис Бећировић као представник Бошњака. Према подацима објављеним на сајту ЦИК БиХ, у избору за хрватског члана Председништва БиХ води Жељко Комшић из Демократског фронта у односу на Борјану Кришто из ХДЗ-а БиХ.

Што се тиче избора за председника Републике Српске, до јутрос Централна изборна комисија није објављивала податке о прелиминарним резултатима.

Нешто после девет часова, ЦИК је на свом сајту објавио непотпуне резултате, на основу 81,91 одсто обрађених бирачких места.

Према тим подацима, кандидат СНСД-а Милорад Додик освојио је 242.851 глас или 48,80 одсто, док је кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић освојила 212.452 гласа или 42,69 одсто. 

Председник ЦИК БиХ Суад Арнаутовић рекао је ноћас да у ЦИК-у до последње синоћне конференције нису имали довољан број података да би могли да саопште ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за председника Републике Српске.

Међутим, током ноћи победу је прогласио кандидат СНСД-а Милорад Додик. Додик је рекао да није победио у Бањалуци, али да јесте у Републици Српској.

"У овом тренутку дефинитивно могу да потврдим да је Жељка Цвијановић победила на изборима за српског члана Председништва БиХ, а ја на изборима за председника Републике Српске", рекао је Додик на конференцији за новинаре одржаној око пола три ујутру.

Додик је тада навео да је, на основу 523.326 обрађених гласова, освојио 274.987, да је кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић 246.425, а кандидат ДНС-а Радислав Јовичић 1.914 гласова.

Истакао је да је поносан што је био кандидат на изборима и што је изабран за председника, истичући да је РС "показала демократску зрелост", што је, како каже, "велико достигнуће".

"Република Српска је показала демократски капацитет и карактер", рекао је Додик и најавио да ће Српска бити стабилна и водити своју политику, те наставити сарадњу са партнерима као што су Србија, Русија и Мађарска.

Претходно је победу на изборима за председника РС прогласила и кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић, поручивши да ће бити председница свих грађана и да "под заставом РС има места за све".

"Потпуно мирно, храбро идемо у оно што нас чека и ово је тек почетак победа за РС. Ово је тек почетак победа које ми као народ треба да научимо, а то је да побеђујемо у миру", поручила је Тривић. 

Иначе, синоћ је, после затварања биралишта, високи представник Кристијан Шмит искористио бонска овлашћења и наметнуо измене Изборног закона.

Измене, напоменуо је, неће утицати на гласове које су грађани дали на одржаним изборима. Мере ће унапредити функционалност институција у Федерацији БиХ и осигурати да грађане заиста представљају они које су изабрали, истакао је Шмит. 

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи