Читај ми!

Сутра општи избори у БиХ – 7.200 кандидата, више од три милиона бирача

Сутра се у Босни и Херцеговини одржавају општи избори, девети од проглашења независности 1992 године. Гласа се на свим нивоима – за институције у држави, оба ентитета – Федерацији и Републици Српској, кантонима, дистрикту Брчко. Право да изађе на биралишта има више од три милиона грађана, а у трци је више од 7.200 кандидата.

Грађани Републике Српске сутра бирају председника и потпредседнике, посланике Народне скупштине, посланике представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, као и српског члана Председништва.

Дакле, на два листића заокруживаће оне који ће своју дужност обављати у Бањалуци, на друга два оне који ће седети у Сарајеву.

Кампања је званично завршена синоћ, а обележиле су је међусобне оптужбе власти и опозиције, уз много обећања и мало програма.

Када је реч о прогнозама – фаворит за обе скупштине је владајући СНСД Милорада Додика.

Од петоро кандидата за српског члана Председништва најбоље се котира Жељка Цвијановић која би у Сарајево могла да оде са места председнице Републике Српске. Њен главни противкандидат је Мирко Шаровић из опозиционог СДС-а.

Најзанимљивија биће трка за председника Републике Српске – више од 30 кандидата, али у фокусу су два имена. Милораду Додику су истраживања давала предност, али последње прогнозе показују да је изједначен са Јеленом Тривић из опозиционог ПДП-а. Поруке бирачима послали са завршних конвенција.

"Ево ме опет моји стари другови, живот ме није сморио, живот ме није уморио, идемо у нову победу заједно са вама. Овај град заслужује СНСД, овај град је увек био СНСД-а, иза нас су остале најважније грађевине и најбоља коминална инфраструктура овог града. Политичари се мере по томе шта остављају иза себе, а не шта причају", поручио је Милорад Додик, кандидат за председника Републике Српске.

"Политичка победа 2. октобра треба да буде тек почетак победа за Републику Српску без корупције, за Републику Српску која има одлично образовање, за Републику Српску која има најбоље здравство. Наше кључне поруке – српски национални интерес за 21. век мора бити мир и ми знамо како ћемо развијати Републику Српску у миру", нагласила је Јелена Тривић, кандидаткиња за председника Републике Српске.

На резултате избора не могу да утичу измене Изборног закона у БиХ. Наиме, измене су козметичке и нису исправиле начин на који се гласа за састав трочланог Председништва БиХ. Члана из редова Срба дају гласови из Републике Српске. Друга два члана гласови из Федерације у којој су Бошњаци апсолутна већина у односу на Хрвате.

Због тога се може десити, као 2018. године, да хрватског члана Председништва изгласају Бошњаци. Када је реч о том сегменту – из редова Хрвата два главна кандидата су актуелни члан председништва БиХ Жељко Комшић и Борјана Кришто, која је заједнички кандидат коалиције окупљене око ХДЗ-а.

Када је реч о Бошњацима, као фаворити се издвајају лидер СДА Бакир Изетбеговић коме на црту стају још два кандидата, међу којим је и Денис Бећировић. Грађани БиХ осим чланова Председништва бирају кандидате на још три листе – за Представнички дом Парламента БиХ, Скупштине Федерације и представнике у 10 кантона.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи