Читај ми!

Вучић, Мелонијева и Орбан у хрватском "Експресу" приказани са хитлеровским брчићима

На насловној страни хрватског магазина "Експрес" под насловом "Хрватска између три мини фашизма" објављене су фотографије председника Александра Вучића, будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони и премијера Мађарске Виктора Орбана са доцртаним хитлеровским брчићима у бојама застава земаља.

Недељник Експрес са том насловном страном на киосцима је од данас.

Министри Владе Републике Србије осудили су овакав потез.

Министар спољних послова Никола Селаковић сматра да управо анализа "Хрватска између три мини фашизма" потврђује колики је ниво лицемерја и самообмане у делу хрватског друштва.

"Држава у којој неонацисти постављају табле у Јасеновцу, у којој је забрањена ћирилица, у којој улице и тргови носе имена усташких идеолога и терориста, која се храни ксенофобијом и страхом од суседа, има највише разлога да се плаши саме себе и унутрашњег екстремизма", поручује Селаковић.

Реаговао је и министар унутрашњих послова Александар Вулин који је рекао да "у Хрватској знају да између Вучића и Хитлера нема сличности, али боље знају да између политике према Србима и Србији савремене Хрватске и НДХ нема ни мало разлике".

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је да Србија никад није била фашистичка држава, нити имала такву власт.

"Свако поређење Србије и председника Вучића са фашизмом је злонамерно и срамно. Надам се да ће хрватске институције и политичари реаговати и осудити овакво понашање и показати да се не слажу са острашћеним нападима и вређањем Србије и њеног руководства", нагласила је Михајловићева.

Огласио се и министар финансија Синиша Мали који је навео да мржња према српском народу која долази из Хрватске сваког дана добија све веће размере.

"Србија никад није била и никад неће бити фашистичка држава, док у Хрватској и даље имате називе улица који носе имена усташа. Нећемо никад заборавити жртве усташких злочина за време Другог светског рата, нити сва злодела која су се дешавала у логору Јасеновац, на територији Независне државе Хрватске. Потпуно сраман и лицемеран чин, који изискује најстрашнију осуду. На хрватске фрустрације, ми ћемо одговорити радом и резултатима", указао је Мали.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је насловна страна хрватског магазина Експрес неуспели покушај срамног извртања историјске перцепције Србије.

"Оваква реторика, која је јасан пример говора мржње и њеног распиривања у региону, а долази из чланице Европске уније, показатељ је да Хрватска, ни након готово деценије чланства, очигледно још није усвојила темељне европске вредности", навела је Јоксимовићева.

Министарка културе и информисања Маје Гојковић најоштрије је осудила "медијску кампању која се континуирано води у Хрватској против Републике Србије и председника Александра Вучића, а која је кулминирала срамотном насловном страном Експреса и фотомонтажом, којом се Србија и председник Вучић пореде са нацизмом".

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи