Дуг пут од организовања шетње до законских права, какав је положај ЛГБТ заједнице у региону

У реформи правосуђа, борби против привредног криминала и дискриминације, промоцији слободе изражавања и медија региону помажу Европска унија и Савет Европе. Које су користи од тога имали Западни Балкан и Турска анализирало се на конференцији у Будви. Једно од питања било је положај ЛГБТ заједнице на чијем побољшању кроз бројне пројекте учествује Савет Европе.

Прва на листи пратријархалних држава у региону, прва је омогућила да пред матичара стану особе истог пола. Усвајањем закона о истополном партнерству у Црној Гори, за две године склопљено је око 20 ЛГБТ бракова.

"Мислим да је основни проблем био што је тај закон донет мало и под притиском међународне заједнице, а с друге стране и због чињенице да смо већ имали пресуде Рвропског суда за људска права које су нас упућивале на то да хтели ми или не донети закон, стандард ће остати ту где је и свакако поготову када се то тиче дискриминације и неједнакости да би то било у корист особа из истополних заједница", каже Синиша Бјековић, Омбудсман Црне Горе.  

За суседом заостаје Србија која је стигла само до Нацрта закона. Да се направи помак у положају ЛГБТ особа, кроз различите пројекте помаже Савет Европе.

У њима учествује и Повереник за заштиту равноправности - годинама, кроз извештаје, препоручује да се питање истополних заједница реши законом.

"Дискриминација по основу сексуалне дискриминације је нешто по чему поступамо. Притужбе које се упућују Поверенику су и даље због стигматизације, предсрасуда у друштву упућене од стране организације цивилног друштва. У доста мање броју се обраћају појединци који су дискриминисани по основу сексуалне оријентације", напомиње Јелена Котевић из Канцеларије Повереника за заштиту равноправности.

Прихватање различитих оријентација, проблем је готово целог региона. А, чини се, највише посла је пред Босном и Херцеговином у којој је прва парада била тек пре четири године. 

"Постоји низ опструкција, а законска регулатива је јако рестриктивна, али успевамо, већ четврту годину успевамо организовати шетњу. Поред Скопља једина без инцидента", истиче Лејла Хуремовић из Организационог одбора БиХ Поворке поноса.  

Пут до законских права компликованији је од организоване шетње. Са оних у Србији највише одјека имао је захтев да се регулише брак припадника ЛГБТ популације. Да ће пут бити дугачак указују резултати анкете из 2020, то подржава мање од четвртине грађана. 

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи