Читај ми!

Фото финиш преговора о новој црногорској влади или нови избори

Ако у наредна два дана странке већине из 2020. не усагласе име новог мандатара, Црна Гора иде на изборе. Ни данашњи састанак није уродио плодом, трајао је свега пола сата, а бивши коалициони партнери изашли су без договора. У међувремену, трају консултације о мандатару са председником Милом Ђукановићем који ће по Уставу 19. септембра морати да распусти Скупштину и распише изборе ако већина посланика до тада не постигне компромис.

Без договора и без представника коалиције Црно на бијело - тако је завршио седми у низу састанак старе парламентарне већине у Црној Гори. Оне који су били одустни један од лидера Демократског фронта криви за одсуство резултата. Тврди да УРА Дритана Абазовића тражи пола Владе.

"Оно где је запело то је запело у конкретној расподели власти, односно да ли ће се власт унутар владе Црне Горе делити у складу са народном вољом - да свако добије оно што је народ дао или ће постојати неки корективни фактор", каже Андрија Мандић из Нове српске демократије.

"Позивамо колеге из УРЕ да се предомисле, да се врате за сто, да не опструирају овај договор", кажеДраган Краповић из Демократске Црне Горе.

Договору треба да претходи заједничка понуда Демократског фронта и демократа - саопштава УРА.

"Желимо наставак борбе против криминала и Црну Гору у Европској унији, и од тога нећемо одустати. Остали - нека се изјасне. Нисмо спремни на труле компромисе. Ако нема договора, идемо на изборе. УРА је за то спремна, али нисмо спремни да се играмо са државним интересима", наводи УРА.

Претходно је било спремно и договорено име новог мандатара. Странке некадашње већине сагласиле су се да то буде лидер Демоса Миодраг Лекић.

Без подршке га, ипак, оставља Дритан Абазовић - каже да нема ништа против Лекића, али да је његова кандидатура замка. Исход преговора несуђени мандатар види као победу неозбиљности.

"Наставиће влада коалиције, УРА, ДПС, СНП, СДП и све те странке - ће да наставе да воде државу, а странка која је криминогена ДПС и његов врх је добила ветар у леђа овим данашњим резултатом", рекао је Миодраг Лекић из Демоса.

Подршку Лекићу дао је СНП на чијем је челу потпредседник Владе у техничком мандату Владимир Јоковић. Спреман је, каже, да се одрекне кључних функција, али не и политичких ресора у Влади.

"Не тражимо министарство финансија, пољопривреде, просвете, здравља, ни министарство спорта. Је ли то довољно од СНП-а, изволите - саставите владу", рекао је Владимир Јоковић из Социјалистичке народне партије.

Док трају препирке некадашњих коалиционих партнера, трају и консултације председника Мила Ђукановића са осталим странкама о мандатару. Ко год да га предложи - то мора да учини до понедељка и обезбеди 41 од укупно 80 посланичких гласова. У супротном, иде се на нове изборе.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи