Читај ми!

Мандић: Запело у конкретној расподели власти; Лекић: ДПС добио ветар у леђа

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић саопштио је након састанка старе парламентарне већине да је запело у конкретној расподели власти, односно да ли ће се власт делити у складу с народном вољом или ће постојати неки фактор. Председник Демоса Миодраг Лекић поручио је да је ово био последњи покушај, као и да је ДПС овим добио ветар у леђа.

У Скупштини Црне Горе одржан је нови, седми састанак старе парламентарне већине. Састанак је трајао двадесетак минута.

Састанку представника победничких коалиција на парламентарним изборима 2020. године нису присуствовали представници коалиције "Црно на бијело" коју чине Грађански покрет УРА и Савез грађана ЦИВИС.

"Почео је састанак, али нисмо сви били присутни. Ови који јесу, одлучили су да уложе додатне напоре како би дошло до договора, јер он нема алтернативу. Очи су упрте према Скупштини, грађани очекују да пронађемо рјешење. Сјели смо, не због било ког политичара, већ због оних који су нас гласали. Направили смо велике искораке кроз потписивање споразума. Након тога имали смо успоне и падове у преговорима, али оно што је услиједило било је очекиван захтјев – да они који су били у посљедњој влади задрже све позиције", рекао је Мандић новинарима након састанка.

Додао је да су се сви договорили да мандатар буде председник Демоса Миодраг Лекић, "али смо рекли да ништа није договорено док све није договорено".

"Запело је у конкретној расподјели власти, односно да ли ће се власт дијелити у складу с народном вољом или ће постојати неки фактор. Потписали смо да ћемо поштовати демократске принципе и да ће одступање од њих бити ствар договора. Пошто се десило одступање од ГП УРА и ЦИВИС-а који су тражили половину Владе, да друга половина припадне осталима, и да глас који одлучује буде глас – мандатара. Дотле смо стигли", рекао је Мандић.

Поручио је да су након тога биле конференције на којима се одступало у ономе што су се договарали.

"Ми смо тражили да добијемо много мање од онога што су демократски принципи, исказали смо спремност на максимална попуштања. Спремни смо на то, да наше учешће у Влади сведемо на једну врсту симболичне равни и изађемо у сусрет ономе што је неко назвао уцјеном, а они који су то испоставили рекли су да су то природни захтјеви. Спремни смо да попустимо да би се дошло до договора. Нема препреке за ГП УРА, ЦИВИС представнике мањина да дођу да се договоримо и конституишемо Владу. Спремни смо да изађемо у сусрет њиховом захтјеву и да се договоримо. Да не дозволимо оно што многи причају – да се ДПС не врати на власт", поручио је Мандић.

Указао је да је синоћ контактирао председника Владе у техничком мандату и лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића, а да је јутрос разговарао с функционерима покрета УРА Милошем Конатаром и Зораном Микићем.

"Они су се позвали на чињеницу да је њихов лидер Абазовић рекао да неће учествовати, али су рекли да ће бити у клубу и да ће бити спремни да дођу ако буде нешто хитно. Али није их било у клубу. Поново сам се чуо с Микићем, рекли су да ће разговарати унутар партије. ДФ није препрека, неко ко жели да изађе у сусрет овој ситуацији", поручио је Мандић.

Лекић: Ово је био последњи покушај, ДПС добио ветар у леђа

Председник Демоса Миодраг Лекић рекао је након састанка старе парламентарне већинем да од почетка заступа став да се процес пренесе у поље легалности – да они који су победили воде државу, а не да спољни фактори одређују Владу – црквени или међународни оператери.

"Залагао сам се да формирамо Владу на основу изборне воље. Ово је био посљедњи покушај. Намјеравао сам да дам посљедњи осврт, али је Мандић (Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта) дао неку перспективу коју ја не видим", истакао је Лекић.

Указао је да се десио се тријумф неозбиљности и шарлатанство.

"Мандић заслужује признање, јер је стрпљиво и одговорно водио процес. На самом почетку сам молио субјекте који не намјеравају да прихвате споразум, да то кажу одмах на почетку. Али не, то смо доживјели данас. Не желим да дајем завршну оцјену, грађани ће то урадити. УРА, СНП, ДПС, СДП наставиће да воде државу. ДПС је данашњим резултатом добио вјетар у леђа. Мандић очекује још неке одговоре, ја их не очекујем. Ова земље је уморна од овакве политичке елите. Наставља се мрцварење политичког живота, симулирање државне политике. На грађанима је да сумирају овај биланс", поручио је Лекић.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи