Читај ми!

Пахор: Самит Брдо-Бриони 12. септембра

Словеначки премијер Борут Пахор најавио је да ће самит Брдо-Бриони, иницијатива регионалне сарадње бити одржан 12. септембра на Брду код Kрања уз учешће лидера региона.

Kако је саопштено из Пахоровог кабинета, самит ће бити прилика да се сагледа актуелна ситуација у региону и упути позив чланицама и институцијама ЕУ да убрзају процес проширења, преноси СТА.

Међу учесницима ће, како је најављено из Љубљане, бити председник Србије Александар Вучић, председник Хрватске Зоран Милановић који је и копредседавајући иницијативе, председник Албаније Бајрам Бегај, трочлано Председништво БиХ у саставу Жељко Kомшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић, председници Црне Горе и Северне Мекадоније, Мило Ђукановић и Стево Пендаровски, као и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Иницијатива Процес Брдо-Бриони настала је 2010. године, када су тадашњи премијери Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Јадранка Kосор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да инспиришу лидере Западног Балкана својим примером и подстакну их да решавају билатерална питања и брже напредују на путу европских интеграција.

За више од једне деценије, иницијатива Брдо-Бриони се етаблирала као најважнија политичка иницијатива те врсте у југоисточној Европи, а касније је из ње израстао Берлински процес, наводи се у саопштењу председника Словеније.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи