Читај ми!

Пахор: Морамо да уверимо Србију да јача своју политичку вољу за европском перспективом

Председник Словеније Борут Пахор рекао је на Бледском форуму да што дуже буде трајао процес проширења ЕУ, те земље биће више подложне руским аспирацијама или барем растућем утицају Русије.

На нову блоковску поделу у Европи и ризик нестабилности за земље Балкана због рата у Украјини, упозорава Борут Пахор, председник Словеније која је домаћин Бледског форума.

"Што дуже буде трајао процес проширења Уније, те земље биће више подложне руским аспирацијама или барем растућем утицају Русије. Због тога се Словенија залаже годинама за брзу и одлучну политику Уније око проширења на Западни Балкан. Мислим да Србија има одлучујућу улогу када је реч о поделама у Европи које се рефлектују на Западни Балкан, ту мислим на традицоналне безбедносне, политичке, економске, културне и емоционалне везе са Русијом", каже Пахор.

Волео би, како каже, да српска политика помогне да цео Западни Балкан остане на европском путу, али је то сложено питање и тако се мора и третирати.

"Србија би вероватно била спремна да ризикује прекид везе са Русијом само ако добије чврста уверавања о свом месту у Унији, али није сигурна у то. Морамо учинити све што можемо да нашим акцијама уверимо Србију да јача своју политичку вољу за европском перспективом", каже Борут Пахор.

Блер: Рат у Украјини ујединио Европу

Рат у Украјини ујединио је Европу, казао је Бледском стратешком форуму Тони Блер, извршни председник Института за глобалне промене и некадашњи премијер Велике Британије, указујући на то да да Украјини треба дати све што јој треба како би се изборила са руском агресијом.

"Тај чин агресије је шокантан, али је ујединио Европу и Европа цће се држати заједно. У овом случају укључујем и Британију као део Европе. Држаћемо се заједно и та агресија неће успети", казао је Блер.

Додао је да Украјини треба дати све што јој треба - новац, оружје да може да се брани.

Рекао је и да конфликт у Украјини представља велики притисак на Русију из које су од почетка конфликта отишли милиони људи.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи