Читај ми!

Патријарх у Херцег Новом: Треба неговати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког

Патријарх српски Порфирије свечано је дочекан у манастиру Савина код Херцег Новог, одакле је уочи празника Успења Пресвете Богородице поручио да је данас све величанствено и да је велика радост јер су, како је казао, сви овде сабрани у јединственој светињи која се налази на најлепшем месту од свих наших светиња.

Патријарх српски Порфирије на почетку своје дводневне посете Херцег Новом дошао је у манастир Савина. Патријарх је поручио да љубав треба да преовлада и да треба неговати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег.

Уз бројне грађане патријарха Порфирија су, између осталих, дочекали и председница Скупштине Данијела Ђуровић, потпредседник Владе Владимир Јоковић, посланица ДФ-а Симонида Kордић, посланик ДФ-а Јован Вучуровић, председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић и посланица Демократске Црне Горе Тамара Вујовић.

Скупу испред манастира Савина присуствовао је и Владимир Божовић, амбасадор Србије у Црној Гори којег је Подгорица прогласила за персону нон грата.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије обратио се верницима у порти манастира Савина.

"Драга браћо и сестре славимо двоструки празник. Славимо славу Успења Пресвете Богородице, али славимо и долазак патријарха Порфирија у овај град поводом 640 година од његовог оснивања. Велике свечаности овдје у Боки. Хвала вам што сте дошли у Херцег Нови да заједнички са браћом архијерејима унесете своје молитве пред престо божији и да вашим молитвама донесете благослов на Боку и Црну Гору и васколики српски народ", рекао је митрополит Јоаникије.

Како је навео, радују се и небо и земља патријараховом доласку.

"Идете стопама Светог Саве и носите његов благослов међу нас. Радује се Свети Сава јер види да његов наследник води његов народ стопама и стазама Христовим. Овде је одавно благослов Светог Саве, а о томе и говори име овога манастира", казао је митрополит Јоаникије.

Патријарх Порфирије поручио је да љубав треба да преовлада и да треба неговати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег.

Поручио је да Црна Гора треба да се поноси дивним Херцег Новим и манастиром Савина.

"Ево нас у овој светој обитељи уочи празника Успења Пресвете Богородице која је покров и заштита целог људског рода. Оне која својим примером показује какав треба да буде наш однос према Богу и људима. Нема ништа без промисли Божје међу нама, успоне и падове, радости и туге, искушења и много тога је скривено од људи и све то јесте по промисли Божјој. Божји закон јесте љубав и Пресвета Богородица је мост који нас спаја и премошћује са земље на небо", истакао је патријарх српски.

Патријарх се осврнуо на допринос блаженопочившег митрополита Амфилохија.

"Амфилохије је од пустоши направио семе које је дало богате плодове. То нису само архијереји и монаси, то сте ви браћо и сестре који носите знак Христа, знак љубави и чините све да у складу са оним сјеменом примите свакога у своје срце и душу своју, без обзира ко како себе називао. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо једни за друге молећи се и за њега", навео је патријарх Порфирије.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи