Крај игре за "балканске бегунце"

Усвојене измене Споразума о извршењу судских поступака између Хрватске и БиХ које спречавају злоупотребе двојног држављанства. Ипак, то не значи да ће се иза решетака наћи и најтраженији бегунац Бранимир Главаш јер се споразум односи само на правоснажне судске одлуке.

Министри правде БиХ и Хрватске Бариша Чолак и Иван Шимоновић потписали су у Сарајеву споразум о изменама Споразума о међусобном извршењу судских одлука у кривичним поступцима.

Изменом Споразума биће омогућено издржавање казне без пристанка осуђене особе, а биће отклоњени проблеми у вези са извршењем правоснажних судских одлука за кривична дела у одређеним ситуацијама када особа осуђена у једној држави пребегне у другу.

Ипак, то не значи да ће један од најтраженијих бегунаца Бранимир Главаш бити ухапшен.

Нови споразум између Хрватске и БиХ односи се само на оне којима је пресуда правоснажна, а Главаш тренутно чека одлуку о жалби.

У готово истој ситуацији су и одбегли Анте Јелавић и Дражен Големовић. Међутим, Хрватски "Јутарњи лист" пише да се споразум две државе односи на Ријечког хирурга Огњена Шимића који је 2008. године због примања мита побегао у Босну и Херцеговину. 

Пресуда Шимићу правоснажна је од септембра кад му је Врховни суд смањио казну са девет на пет година.

Правоснажна је и пресуда и Ивану Бендеру, бившем потпредседнику ХДЗ-а БиХ, који је у Хрватској од 2006. године кад је осуђен на четири и по године због злоупотребе приликом продаје мостарског хотела Ера.

Ускоро прва хапшења

БиХ тренутно тражи више од 100 осуђеника који су осуђени у БиХ па побегли у Хрватску одакле их због двојног држављанства не могу изручити, док Хрватска тражи више од 50.

Споразум је ступио на снагу моментом потписивања, тако да се прва хапшења ускоро могу очекивати.

Хрватски министар Шимоновић рекао је да су до сада осуђеници могли бирати да ли желе служити казну, а сада ће моћи само да бирају да ли ће је служити у Лепоглави (Хрватска) или у Зеници (БиХ)".

Министри су у Сарајеву током потписивања споразума нагласили да ће "сви који се од правде сакривају у другој држави, након ових измена моћи да буду ухапшени и биће упућени на издржавање казне затвора у земљи у којој су ухапшени".

Председништво БиХ усвојило је крајем јануара споразум БиХ и Хрватске, као и БиХ и Србије о изменама споразума о међусобном извршавању судских одлука у кривичним поступцима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи