Штрајкови паралисали Грчку

Масовни протести запослених у јавном сектору паралисали Грчку. Протести због владиних мера штедње. ЕУ спремна да финансијски помогне Грчку.

У Грчкој су од јутрос, због 24-часовног штрајка запослених у јавним службама, обустављени летови авиона и затворене многе државне школе и друге институције.

Грчки синдикати противе се замрзавању плата у јавном сектору и предложеним пореским реформама које, сматрају они, иду на руку богатима. Критикују и реформу фискалног и пензионог система.

Затворене су јавне службе и школе, болнице ће примати само хитне случајеве а приземљени су и авиони националног авиопревозника "Олимпик ерјанза".

"Противимо се замрзавању плата. Борићемо се против тога", "Владиним мерама је предвиђено смањење пензија за 15 одсто. Нисмо за то", коментари су демонстарната из Атине.

У Атини се истиче да је данашњи штрајк почетак серија масовних обустава рада. Из јавног сектора АДЕДИ речено је да ће се његови чланови придружити штрајку запослених у приватном сектору, заказаном за 24. фебруар, као и да ће сами поново изаћи на улице у марту.

Штрајком су посебно погођени страни туристи који не могу да напусте Грчку због штрајка у "Олимик ервејзу". "Морам да резервишем други лет за Канаду па ћу остати у Грчкој 36 сати. Морам да платим додатно преноћиште". "Веома сам узнемирен. У авиопревознику су знали да је лет отказан али ме нису обавестили", коменатри су страних туриста.

ЕУ спремна да финансијски помогне Грчкој

Лидери чланица Европске уније су се у принципу договорили да финансијски помогну Грчкој, која је суочена с великим буџетским дефицитом и огромним дуговима, и разматрају конкретне облике указивања помоћи, најавио је представник немачке владајуће Хришћанско-демократске партије Михаел Мајстер.

Мајстер је изјавио агенцији Блумберг да би могло бити речи о финансијској помоћи на двостраној основи или финансијском пакету уз учешће неколико земаља. Према другим изворима, разматра се одобравање кредитних гаранција Грчкој.

Уколико би та помоћ била реализована, то би било први пут у 11-годишњој историји зоне евра да се некој од чланица одобравају кредити, подсетила је агенција Ројтерс.

Пред сутрашњи економски самит Европске Уније у Бриселу, грчки премијер Јоргос Папандреу састаје се у Паризу са француским председником Николом Саркозијем.

Шеф грчке владе каже да је први задатак проналажење решења како би се спасила грчка економија и заштитила средња класа и најсиромашнији Грци, као и смањио дуг.

Нацрт реформи зарада 

Министар финансија Јоргос Папаконстантину изнео је нацрт реформи зарада у јавном сектору и пореза као део владиног економског плана за смањивање алармантног буџетског дефицита од 12 и по одсто и извлачења земље из финансијске кризе.

"Сви морају да дају допринос напорима за спасавањем наше економије. Морају се контролисати зараде у јавном сектору и обезбедити да терет кризе буде равномерно распоређен међу радницима. Стога ће влада учинити све да фискалне реформе не погодине највише Грке са нижим приходима па зато отварамо нове путеве развоја земље", рекао је Јоргос Папаконстантину.

Истовремено, министар рада је представио реформу готово банкротираног пензионог система чиме је предвиђено повећање старосне границе за одлазак у пензију и забрана превременог пензионисања.

Званичници у Европској Унији и берзе широм света пажљиво прате збивања у Грчкој и последице по еврозону. И најмањи знак да грчка влада посустаје под притиском штрајкача могао би да покрене нови талас продаје евра на светским берзама, које су забринуте финансијском ситуацијом у неколико европских земаља, пре свега у Шпанији, Португалу и Ирској.

Криза у Грчкој изазвала је и озбиљан потрес у ЕУ, где још нема сагласности о томе како и у коликој мери помоћи влади у Атини да земљу изведе на пут опоравка.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи