Хрватска: Нисмо примили од Србије информацију о оптужници против пилота за злочине у "Олуји"

Министарство правосуђа и управе Хрватске од надлежних органа Србије није примило службену информацију о подизању или потврђивању оптужница против четворице пилота ратног ваздухопловства за почињење ратне злочина на подручју Босне и Херцеговине у војно-полицијској акцији "Олуја", саопштило је то Министарство.

Апелациони суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Београду којим је потврђена прва оптужница коју је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно-полицијској акцији "Олуја" договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године.

"Република Србија, у овом предмету није затражила међународну правну помоћ, већ су хрватским органима информације о наведеном поступку доступне искључиво из спекулација и полуинформација пренесених из српских медија", наводи Министарство правосуђа и управе Хрватске у саопштењу објављеном на званичном сајту.

Додаје и да окривљени нису обавештени о покретању кривичног  поступка, нити су у било којој фази тог поступка испитани, нити је тражено њихово испитивање путем надлежних органа Хрватске.

Тиме су, сматра то Министарство, евидентно нарушена њихова права која им као окривљенима у кривичном поступку гарантује Европска конвенција за заштиту људских права и темељних слобода, а која се управо остварују применом инструмената међународне правне помоћи.

"Република Србија поновно покушава преузети улогу Међународног казненог суда за бившу Југославију проглашавајући се надлежном на територијима других суверених, међународно признатих држава, без икаквих ограничења која су саставни део међународног права", оцењује се у саопштењу.

Додаје се да је такав став "противан владавини права, међународном праву и међународном казненом праву". Уједно, такав приступ препрека је решавању отворених питања не само у подручју правосудне сарадње, већ и у погледу решавања питања несталих особа.

Такође, наводи се да Хрватска очекује од Србије да "поштује међународне стандарде и покаже истинску вољу за решавање отворених питања у оквиру међудржавних комисија".

Истиче се да ће хрватска Влада искористити све механизме које има на располагању да, како је саопштено, "заштити хрватске пилоте и дигнитет Домовинског рата".

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи