Читај ми!

Абазовић: Темељни уговор би могао бити потписан у августу

Темељни уговор са Српском православном црквом могао би бити потписан у августу, након што сви још једном доставе мишљење о том документу, рекао је црногорски премијер Дритан Абазовић.

Kоментаришући изјаву митрополита Јоаникија да нису прихватљиве измене уговора са СПЦ, Абазовић је навео да се Влада Црне Горе одлучила за инклузиван приступ у процесу потписивања Темељног уговора.

"Постављам питање да ли је која НВО и који правни експерт се укључио или знао да се потписује уговор са Kатоличком црквом или Исламском заједницом", питао је премијер и додао да без обзира на то све сугестије су добродошле.

Kомисија која би се бавила тим актом, како наводи, није профункционисала јер су три члана које је предложио председник Црне Горе одбила да учествују у раду.

Абазовић је казао новинарима и да у том случају принцип шведског стола не може да функционише. Поновио је и да мисли да темељни уговор није толико важно питање.

Навео је да су већ добили писане коментаре на Темељни уговор Акције за људска права, а да имају најаве да ће то учинити и неки други чланови комисије.

"Морам да будем искрен, ја никакве новитете нисам чуо", казао је Абазовић, коментаришући сугестије на нацрт Темељног уговора, које су досад стигле.

На питање када ће Темељни уговор бити потписан, каже:

"Мислим да након што се тај процес затвори, процес да сви још једном доставе мишљења, ако желе можемо очекивати да то буде почетком августа или можда средином или крајем августа. О тим детаљима се нисмо договорили, али то је процес који смо довели до краја", казао је Абазовић.

Не стоји, каже, прича да Темељни уговор није у складу са Уставом, али, како додаје, увек остаје могућност да се то на суду провери.

"Али у добром духу немам ништа против да још неко дâ своје мишљење на Темељни уговор, али волио бих да то сада неко уради на иновативан начин, да нас упозори на нешто што досад нисмо чули. Јер ако се овако будемо вртели у круг, шта хоћу да кажем – 100 правника 100 мишљења, као за сваки акт", казао је црногорски премијер и додао да није за тензије и да имамо много важнијих тема.

"Надам се да ће се то врло брзо завршити у једној релаксираној атмосфери", истиче Абазовић.

Kоментаришући јучерашње излагање митрополита Јоаникија о градњи капеле на Ловћену, Абазовић је рекао сви треба да радимо на афирмисању добронамерних порука, те да се супротставља свему што то није.

Супротставља се свим порукама које су говор мржње и критичан је, наводи, према свим таквим порукама без обзира на то од кога долазе.

"Kритичан сам према свим порукама које нису на фону помирења, стварања и јачања грађанског друштва", навео је црногорски премијер.

Kоментаришући најаве СДП-а да ће, ако се потпише Темељни уговор, изгласати неповерење Влади, Абазовић поручује да то није никакав проблем.

"Нека не чекају Темељни уговор нити Kомисију, нека одмах предузму оно што требе. Они се и понашају као да нису део тима, нама то не смета, али то је то, а онда би било логично да не кандидују своје људе за јавну администрацију јер је то мало лицемерно", поручио је црногорски премијер.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи