Читај ми!

Отворен Пељешки мост, "римац невера" први га прешао

У присуству бројних високих званица, међу којима су били председник и премијер Хрватске, свечано је отворен Пељешки мост који је спојио југ Хрватске са остатком земље.

Портал Индекс истиче да је велелепни мост, чија је целокупна челично-бетонска конструкција испод и изнад воде заједно тешка као 30 Ајфелових кула, највећи хрватски инфраструктурни пројекат финансиран из бесповратних фондова ЕУ с 357 милиона евра (85 одсто трошкова), а да је на њему током десет година радило неколико влада.

Мост прелази преко мореуза ширине 2.140 метара, дуг је 2.404 метра, с пловидбеним профилом испод моста 200 пута 55 метара.

У обраћању присутнима хрватски премијер Андреј Пленковић рекао je да је Пељешки мост пројекат "генерације и поноса".

"Остварили смо пројект који је уистину државни, стратешки, свехрватски и надстраначки. Ово је пројект генерације и поноса. Поноса што смо дио генерације која је остварила овако велики чин – спајања хрватског територија, југа Хрватске, јужног дијела Дубровачко-неретванске жупаније с остатком земље, навео је Пленковић.

Прва возачи који су прешли мост били су Мате Римац у својој "римац невери", електричном супераутомобилу, док је с пељешачке стране дошао четвороточкаш у којем је био некадашњи троструки европски првак на брдским тркама, Нико Пулић.

Свечаности отварања моста присуствовале су и друге значајне хрватске јавне личности, међу којима и председник Зоран Милановић.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи