Читај ми!

Командант Хеликоптерске јединице МУП-а: Ситуација на Красу компликована, али иде ка бољем

Ситуација на словеначком Красу, где већ два дана букти пожар, компликована је, али је знатно боља него претходног дана, изјавио је Ненад Недић, комадант Хеликоптерске јединице МУП-а Србије која помаже у гашењу пожара.

Ненад Недић рекао је за Танјуг да у гашењу пожара подршку словеначкој посади пружају колеге из земаља окружења, а да им на руку иде и ветар који је у слабљењу.

"Мислим да ситуација иде ка бољем и мислим да ће пожар већ колико сутра или прекосутра бити стављен под контролу", поручио је Недић.

Истакао је да ситуацију умногоме отежавају високе температуре које достижу преко 40 степени, те су учесници у гашењу пожара "изнурени", а високе температуре утичу и на перформансе летилица.

"Учесници у гашењу пренапрегнути"

Недић је ракао и да су учесници у гашењу пожара су пренапрегнути, као и да лете до седам и по сати дневно, што је максимум што се тиче ангажовања у овако ванредним операцијама.

На питање до када ће припадници МУП-а из Србије бити на терену у Словенији, Недић је казао да ће српске јединице учествовати у гашењу пожара све док се ситуација не стави под контролу.

На терену су два хеликоптера из Србије који могу да понесу 1,5 тону воде. Недић оцењује да се сва наша хеликоптерска опрема добро одржава и да је поуздана, што се показало и раније, када је Србија учествовала у гашењу пожара на територији Грчке, Северне Македоније и Црне Горе, као и сада у Словенији.

Недић је поручио да су припадници јединица за ванредне ситуације Србије и Словеније показали изузетну спремност и ефикасност на терену.

Вулин у Словенији 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин стигао је раније данас у Словенију, ре обишао припаднике Хеликоптерске јединице и припаднике Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије који два дана помажу својим колегама у борби са ватреном стихијом.

Велики пожар на словеначком Красу и даље се шири упркос великим напорима ватрогасаца гашењу из ваздуха, а до смиривања би могло доћи следеће седмице, када метеоролози очекују веће падавине на том подручју.

На терену је ноћас било око 800 ватрогасаца који су спречавали ширење ватре и гасили "мања жаришта", изјавио је јутрос Станко Мочник, командант ватрогасаца на терену, преноси Хина.

Због густог дима на подручју пожара ноћ у својим домовима нису провели становници 10 села која су превентивно евакуисана, а пожар се од јутрос гаси до сада највећим капацитетима из ваздуха.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи