Читај ми!

Ко су експерти који ће анализирати Темељни уговор са СПЦ

Председник и премијер Црне Горе Мило Ђукановић и Дритан Абазовић су након консултација саопштили да темељни уговор са Српском православном црквом треба још једном да провере правни експерти. Према писању "Вијести", предвиђено је да експертски тим, који би требало да анализира уставност и законитост темељног уговора пре његовог потписивања са СПЦ, има шест чланова. Директорка НВО Акције за људска права одбила позив. Анета Спаић, деканка Правног факултета у Подгорици поручила да је спремна да остане у експертском тиму ако у њему не буде адвокат Велибор Марковић.

Након консултација, пре три дана, Мило Ђукановић и Дритан Абазовић су поручили да је потребно да се обезбеди додатна провера усаглашености актуелне верзије Уговора са уставно-правним системом Црне Горе и тиме отклоне све недоумице које су актуелизоване том темом.

Предвиђено је да експертски тим, који би требало да анализира уставност и законитост темељног уговора пре његовог потписивања са Српском православном црквом (СПЦ), има шест чланова.

Будући да је директорка НВО Акције за људска права одбила позив, за сада су позната имена пет чланова - Велибор Марковић, Андреј Брацановић, Бојан Божовић, Анета Спаић и Ана Станковић Мугоша.

Марковић био члан експертског тима МЦП

Велибор Марковић је адвокат, а био је члан Експертског тима Митрополије црногорско-приморске (МЦП) током преговора о Закону о слободи вероисповести.

Вијести пишу да је често био у фокусу јавности због хомофобних и сексистичких коментара, да је претио и да би "завртао шију ЛГБТ особама".

У новембру 2020. године Институција заштитника људских права и слобода утврдила је да је Марковић користио говор мржње према припадницима LGBTQ+ популације и особама које заговарају њихова права.

Помињао се као и један од кандидата за министра правде у Влади Здравка Кривокапића. 

Брацановић стручњак за правни статус црквених задужбина 

Андрија Брацановић је докторанд на програму "Приватно право" Факултета правних наука Универзитета Доња Горица и како наводи лист, пред предајом је докторске дисертације. 

Иначе, у образовању му се наводи и да је специјалистичке студије окончао одбраном рада "Правни статус црквених задужбина".

Радни ангажман отпочео је као приправник, а затим саветник у Одбору за уставна писања и законодавство Скупштине Црне Горе (2008-2010) где је радио на припреми и изради правних анализа о предлозима закона и других аката које доноси Скупштина.

Божовић, секретар у Министарству правде

Трећи члан тима, Бојан Божовић је државни секретар у Министарству правде.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета Црне Горе а магистрирао на Правном факултету Универзитета у Новом Саду.

Тренутно је студент докторских студија на Правном факултету Свеучилишта у Загребу на смеру Међународно приватно право и Међународно јавно право и докторских студија на Факултету правних наука УДГ на смеру Право ЕУ.

Био је ангажован као асистент на Факултету правних наука Универзитета Доња Горица.

Радио је у НВО сектору, адвокатским канцеларијима и као експерт и консултант на пројектима Савeта Европе, ГИЗ-а, ИЛО-а...

Спаићева била у преговорима с МПЦ 

Анета Спаић је деканка Правног факултета у Подгорици на ком је дипломирала 2004. године.

Магистрирала је 2005. на Правном факултету Кјушу Универзитета у Јапану, као стипендиста јапанске владе.

Докторирала је 2009. на Правном факултету УЦГ са дисертацијом "Остваривање униформности у примени права међународне продаје робе".

У академско звање доцента на Универзитету Црне Горе изабрана је 2009. године.

Вијести наводе да Спаићева има искуство рада у телу које се бавило црквеним питањем, пошто је била чланица експертског тима Владе Душка Марковића (ДПС) који је почетком 2020. године преговарао с експертским тимом Митрополије црногорско-приморске о Закону о слободи вероисповести.

Спаићева је, како преносе Вијести, поручила да је спремна да остане у експертском тиму који анализира темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), ако у њему не буде адвокат Велибор Марковић.

"У контексту културе дијалога и толеранције и заштите основних људских права за коју се залаже институција коју представљам у овој комисији, позивам премијера Владе Црне Горе да повуче приједлог за чланство гдин Марковића, водећи рачуна о елементарном поштовању права жена и ЛГБТ особа у Црној Гори", казала је Спаићева.

Станковић Мугоша скоро 30 година у адвокатури 

Ана Станковић Мугоша је чланица Управног одбора Удружења правника Црне Горе.

Као тада најмлађи адвокат у Југославији, 1994. године је основала своју самосталну адвокатску канцеларију.

Била је, како пишу Вијести, чланица радне групе за израду: Закона о слободном приступу информацијама, Закона о алтернативном решавању спорова.

Између осталог, била је и чланица управног одбора Центра за алтернативно решавање спорова, председница Удружења Медијатора Црне Горе.

Станковић Мугоша, казала је да не види смисао и целисходност да ради у крње формираној радној групи која би требало да анализира Темељни уговор.

"За случај да се двије уважене колегинице повуку из рада стручног тима и дође до тога да радна група не ради у пуном сазиву, не видим смисао и цјелисходност да радим у крње формираној радмој групи, цијенећи разлоге уважених колегиница, и у тој ситуацији се може очекивати да се повучем", истакла је Ана Станковић Мугош, након што је Анета Спаић изјавила да је спремна да остане у експертском тиму који анализира Темељни уговор, ако у њему не буде адвокат Велибор Марковић, а Теа Горјанц Прелевић одбила позив за учешће у експертском тиму.

Горјанц Прелевић, боркиња за људска права, одбила позив

Вијести су првобитно саопштиле да ће у тиму бити и Теа Горјанц Прелевић, извршна директорка Акције за људска права (ХРА), једне од најутицанијих НВО у Црној Гори. Међутим, она је то одбила.

У писму председнику Милу Ђукановићу, образложила је да је разлог то што ће у рад тима бити укључен адвокат Велибор Марковић, који је јавности познат по промоцији хомофобије и сексизма, те да ХРА не жели да сарађује са особом која промовише дискриминацију и мржњу.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи