Вехабије узвраћају ударац

После полицијске акције "Светлост", у којој је ухапшено седам вехабија, мештани Горње Маоче поставили контролни пункт на улазу у село. Пролаз без легитимисања само за полицију у униформама. Аустријски "Стандард" указује на везе вехабија из Маоче са муслиманском заједницом у Бечу.

На улазу у Горњу Маочу, пишу бањалучке "Независне новине", мештани су поставили пункт, на којем легитимишу сваког непознатог који жели да уђе у село, у шта се уверила и новинарска екипа тог листа.

"Мештанин који је имао браду и био обучен као вехабија, седео је у џипу паркираном уз ивицу пута, а кад је уочио да се селу приближавају два аутомобила изашао је из свог возила.

Пошто је прошао обележени полицијски голф, вехабија је стао на пут, махнуо руком, што је значило да се возач другог аутомобила заустави.

Пришао је возачу и упитао га куда се запутио, а након што је неуниформисани полицајац показао службену легитимацију, вехабија се вратио у свој џип", пишу "Независне новине".

Салим Башић, повереник месне заједнице Маоча, јуче је рекао да се не ради о пункту већ о "медијској блокади": "Они су забринути за своју сигурност. За сада не желе да свој став износе преко медија и не желе медије у селу, мада ће се, колико знам, веома брзо огласити о акцији "Светлост".

У међувремену, полиција је, сазнаје лист, наложила да се "цивилни" пункт уклони. "Ми смо то регулисали, нема више пункта. Они су мислили сами себе да заштите, али полиција има свој пункт. Легитимисање је службена радња и зна се ко је може обављати", рекао је за "Независне новине" Недим Мутапчић, полицијски комесар МУП-а.

Неколико километара пре Горње Маоче полиција Брчког дистрикта и МУП-а поставила је свој пункт.

Галијашевић: полиција препуштена себи, нема подршке ни са једне стране

Последњих дана на лошем и готово неприступачном путу према Горњој Маочи, пишу "Независне новине" могу се видети само возачи и њихови сапутници, који на први поглед одају да је реч о вехабијама, а возила су углавном са аустријским регистарским таблицама.

Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организираног криминала, рекао је јуче да полиција не би требало да прекине надзор Горње Маоче, мада нема ни политичку ни верску подршку.

"Имамо озбиљан проблем. Нико важан из Сарајева, Сулејман Тихић, Харис Силајџић, Бакир Изетбеговић, па ни реис, нису дали подршку и сад се ствара фронт. Полиција је буквално остављена сама, али полиција мора наставити акцију, иначе ћемо имати пропалу акцију попут случаја 'Погорелица'".

Галијашевић сматра да је Тужилаштво БиХ направило лошу квалификацију кривичних дела за које терете седморицу ухапшених и процењује да ће вехабије из Горње Маоче наставити своје  активности.

"Ако дан после акције главни државни тужилац Милорад Барашин каже да су ухапсили опасну терористичку групу, зашто им тероризам није стављен на терет? А то што имају две-три жене, што деци не дају у школу, то је прекршај", прокоментарисао је Галијашевић.

Он сматра да полиција није тражила бункере у којима се, како тврди, налази велико наоружање и муниција, већ да је одузето оружје пронађено у кућама вехабија.

"Стандард": Босанске вехабије имају везе у Бечу

Вехабије које су прошле недеље ухапшене у Босни и Херцеговини имају везе са Бечом, пише бечки дневник "Стандард" и указује да између главног града Аустрије Горње Маоче постоји већ дуго веома "интензивна размена".

Босански држављанин Имамовић који је, према извештајима, живео у Бечу и често путовао на релацији Аустрија-Босна, важи за повереника Мухамеда Порче, хоџе босанске џамије у 12. бечком округу, који се помиње у контексту набављача средстава за вехабије.

У џамији у којој проповеда Порча у Бечу није само Имамовић долазио, већ и Асим Ц. који је 1. октобра 2007. покушао да са две гранате уђе у амбасаду САД у Бечу.

Порча, како подсећа "Стандард", школован је за хоџу у Саудијској Арабији, а Имамовић је преко једне Интернет странице самоубилачке атентате оправдавао ванредним ситуацијама.

У извештају Установе за заштиту уставности и борбу против тероризма у Аустрији из 2007. наводи се да су унутар босанске дијаспоре у Аустрији установљене групације које припадају неофундаменталистичкој интерпретацији вехабизма.

"Стандард" подсећа да историја настајања тих покрета датира још од споразума у Дејтону, када су те групације успостављене од бивших бораца босанских муџахединских бригада с циљем успостављања исламске државе.

Регрутација је уследила првенствено у циљној групи младих муслимана друге генерације, који су одрасли на Западу, констатује лист, додајући да се као центри исламских фундаменталистичких активности наводе Беч и аустријска покрајина Горња Аустрија.

"У периоду који обухвата извештај, познате су особе и групе муслимана друге генерације имиграната, који се налазе под утицајем идеологије Ал Каиде", наводи се у извештају власти за 2008. годину о безбедности у Аустрији.

Босанске вехабије имају упоришта у бише европских градова

Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Рудолф Голиа сматра да Беч није "главни град вехабија": "Према нашим сазнањима, Беч није главни град вехабија, већ постоје у више европских градова босанске заједнице са верском позадином", казао је он "Стандарду".

Истовремено је указао да Порча, као и други чланови вехабија у Аустрији, нису до сада прекршили аустријски закон.

У прошли уторак, у полицијској акцији "Свјетлост" у Горњој Маочи, ухапшено је седам особа, а заплењено је 18 пиштоља, седам пушака и 30 оквира за пиштољ.

Суд БиХ је одредио притвор Нусрету Имамовићу (39), Сафету Барчићу (43), Едису Боснићу (30), Џеваду Хоџићу (39), Хајрудину Рибићу (40), Сенаду Миџићу (39) и Мерседу Чекићу (47).

Притворени се терете да су од 2002. године у овиру вехабијске заједнице формирали злочиначку организацију с циљем угрожавања територијалне целовитости БиХ, напада на уставни поредак и изазивања међунационалне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости.

У образложењу за притвор новоди се да постојање бојазни да би пуштањем на слободу ометали кривични поступак утицајући на сведоке и саучеснике, као и опасност да би могли поновити кривично дело или довршити већ покушано.

Осим тога, Суд БиХ је проценио да би њиховим пуштањем на слободу дошло до нарушавања јавног реда и мира.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи