Читај ми!

Шта припрема Тирана као европска престоница младих

Пре три године Нови Сад је био европска престоница младих, а ове године је то Тирана. Обележава се кроз осам различитих програма у којима ће млади приказати идеје за даљи културни и економски развој града.

Један од главних градова Европе са највећим уделом младих у становништву, ове године је њихова престоница. У Тирани и другим албанским градовима организовано је више од 1.000 догађаја.

Тирана поносно носи титулу европске престонице младих и то на сваком кораку. На готово свим семафорима у центру града, уместо стандардних обележја, види се слово "T" које је симбол овогодишњих прослава.

"Тирана је од града који је био најизолованији у Европи, постао град са 144 националности. То је космополитска револуција у једној генерацији. Желимо да очувамо ту репутацију, а ова титула томе доприноси. Повећава, такође, и зараду свима у граду. Наш циљ је да искористимо овај тренутак", истиче градоначелник Тиране Ерион Вељај.

Главна порука свих догађаја је да млади постану гласнији и активнији део друштва. У подношењу пријаве и организацији манифестација ослонили су се на искусне колеге из Новог Сада.

"Од почетка подношења пријаве, у контакту смо са колегама из Новог Сада, с којима сарађујемо годинама уназад. Врло смо им захвални што су са нама поделили своје искуство и што су нам указали на грешке које су правили како бисмо могли да их исправимо", каже Ирена Топали из Националног конгреса младих Албаније.

Гљинџад Мади, одборник скупштине Тиране наглашава да је важно да покажу да су и они Европљани, као и млади из других земаља нашег континента. "Важно је и да изнесемо проблеме с којима се суочавамо: највећи су незапосленост и мале плате, исто као и у другим земљама региона", наводи Мади.

До сада је 14 градова понело титулу омладинске престонице Европе. Наредне године она иде у руке пољског Лублина, а 2024. сели се у белгијски Гент.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи