Читај ми!

Шала "развијен као албански туризам" више не важи, шта мами туристе из Србије

Грчка, Турска и Црна Гора традиционално су први избор за летовање грађана Србије. У претходним годинама све чешће се бира и Албанија, у којој се туризам убрзано развија. Уз госте из Пољске, Швајцарске и Северне Македоније, међу најбројнијима су туристи из наше земље.

Од земље која је некада плодовима мора хранила свиње и живину, Албанија последњих година убира новчане плодове морске обале дуге више од 400 километара. Гради се све више, посебно око Драча.

Обала Драча дуга је око 22 километра и управо је то место, уз Саранду и Ксамил на југу, једно од омиљених албанских летовалишта за туристе из Србије. Оно што их у овој земљи посебно привлачи јесу приступачне цене аранжмана. Процењује се да је туриста из Србије највише било током година пандемије, око 100.000.

"Путовање траје од пет-шест до десет сати уз неке промене у рутама, а са друге стране, оно што можда наши туристи нису очекивали до пре неку годину је да их људи дочекују пријатно и лепо и да за неколико година како долазе наши туристи масовније у Албанију није било никаквих инцидената и да се људи овде врло пријатно осећају", каже Борис Фирицки са сајта Albanija.rs.

Додаје и да су цене у хотелима и ресторанима ниже за око 40 одсто него у грчким летовалиштима.

Екипи РТС-а све то су потврдили и туристи из Србије које смо срели на обали Драча. Кажу и да је особље врло гостољубиво, пријатно и да су жељни да удовоље свим гостима.

Осим туриста са југа Србије, који су чари Албаније открили међу првима, све чешће у тој земљи летују и грађанима са севера Србије, из Београда, Шумадије. 

Прекретница – улазак Албаније у НАТО 

Последњих десет година траву и растиње на обали заменили су хотели са пет звездица. Угоститељи кажу да је преломна била 2009. година, када је Албанија постала чланица НАТО-а.

"То је значило много већу безбедност и сигурност и за туристе и за инвеститоре. Очекујем да ће до 2030. године бити велики туристички бум", каже власник хотела и инвеститор Дод Дочи.

Истиче и да албански туризам прави "прве дечје кораке", а на питање како разбити предрасуде које постоје, каже: "Нека људи дођу једном и сигурно ће доћи и други и трећи пут".

"Мислим да ће Албанија као нова дестинација пружити много и да јој треба времена. А делује ми да ће то време доћи много брже него што сви замишљају. Највише треба да се побољша ниво обуке радне снаге, велики је недостатак радне снаге у Албанији", каже Зоран Новаковић, генерални менаџер хотела у Албанији.

Албанска влада ослободила је пореза инвеститоре луксузних хотела. У плану је да земље региона на тржиште изађу с јединственом понудом како би заједно привукле што више туриста из света.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи