Читај ми!

ДПС: Ако Абазовић мисли да је Темељни уговор са СПЦ усвојен, Влада више нема нашу подршку

Портпарол Демократске партије социјалиста (ДПС) Милош Николић саопштио је да црногорска влада више нема подршку те странке ако премијер Дритан Абазовић сматра да је донета одлука о усвајању нацрта Темељног уговора са Српском православном црквом.

Милош Николић је навео да Демократска партија социјалиста са жаљењем констатује да је, упркос околности да се расправа на седници Владе могла пратити путем директног телевизијског преноса, како каже, остало до краја нејасно да ли је Влада Црне Горе усвојила Предлог Уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Тврди да је одлука усвојена гласовима 13 чланова Владе, а да је према политичком споразуму који су потписале политичке партије које учествују у њој или је подржавају, јасно да је за усвајање ове одлуке неопходна квалификована већина.

"То недвосмислено значи да је потребно да ову одлуку подржи две трећине свих чланова Владе, односно њих 14, да би дошло до њеног усвајања. Из наведеног се више него јасно види да Влада није имала потребну већину за усвајање наведене одлуке", истакао је Николић.

Каже да због свега наведеног, позивају премијера Абазовића да разјасни наведене околности и саопшти да ли је Влада на данашњој седници донела Одлуку о усвајању Предлога Уговора са СПЦ.

"Уколико није, као и небројено пута преходних дана, позивамо на инклузивност у процесу доласка до финалне верзије Уговора, те истичемо неопходност да учешће у поступку узму правници, историчари и укупна заинтересована стручна и лаичка јавност како се ово важно питање не би решавало брзоплето и како би се у финалу дошло до адекватног садржаја који штити интересе државе Црне Горе", истиче Николић.

Наглашава да уколико премијер Абазовић сматра да је одлука донета, "мора примити к знању да 43. Влада више нема подршку Демократске партије социјалиста Црне Горе"

Влада Црне Горе је раније данас на вишесатној седници усвојила Темељни уговор са СПЦ. Од 18 присутних министара, 13 је гласало за, пренели су црногорски медији.

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је, без обзира на приговоре о квалификованој већини, прогласио да је тачка усвојена, и рекао да постоји могућност да се гласање понови на наредној седници за седам дана или електронски због чланова владе који су били одсутни.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи