Читај ми!

Протест у Подгорици против Темељног уговора са СПЦ; Абазовић: Нико не ствара државу унутар државе

У Подгорици је у току протест уочи сутрашње седнице Владе, на чијем дневном реду је и текст Темељног уговора са СПЦ, јавља извештач РТС-а Јелена Божовић. Демонстранти оптужују премијера да је издао националне интересе Црне Горе. Дритан Абазовић поручује да ће се Темељни уговор са СПЦ наћи на дневном реду и да не представља никакво стварање државе у држави.

Противници предложене верзије Темељног уговора о односима државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) од 20 часова протестују испред зграде Владе Црне Горе.

Демонстранти сматрају да је реч о прекрајању историје и издаја Црне Горе, као и да би евентуално потписивање уговора на неки начин било стварање државе унутар државе.

Они ће, како незванично сазнаје ТВЦГ, остати испред зграде Владе током целе ноћи како би сутра дочекали премијера и министре уочи седнице Владе која је заказана за подне.

Влада Црне Горе ће, како је раније најављено, на сутрашњој седници гласати о предложеној верзији Темељног уговора са СПЦ, а Дритан Абазовић је рекао да "остаје при оставу да Темељни уговор са СПЦ не треба да буде тема која би претерано требало да окупира пажњу владе".

Нацрту текста уговора који је представила Влада противе се министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић из Социјалдемократске партије (СДП), као и део посланика скупштинске већине.

Министрима из Социјалистичке народне партије (СНП) садржај уговора је прихватљив, док се остали министри нису јавно одредили.

Абазовић: Темељни уговор је у складу са Уставом и законима 

Премијер Дритан Абазовић је вечерас у интервјуу за РТЦГ поручио грађанима да Темељни уговор није никакво стварање државе у држави.

"Темељни уговор је само у Црној Гори тема. Односи верске заједнице и државе постоје у свим другим уређеним државама, да постоји код нас са другим верским заједницама и да ћемо исто право дати свим вјерским заједницама које су регистроване", додао је Абазовић.

Оценио је да Темељни уговор највише коментаришу они који га уопште нису прочитали и да ће се наћи сутра на дневном реду владе.

"Зато су сви аргументи, који су се чули, нерелевантни. Увођење веронауке - где то пише у Темељном уговору? Сваки члан завршава у складу са законодавством Црне Горе. Да бисте увели веронауку, морате да промените Закон о образовању. Како може било који уговор да буде изнад закона? Темељни уговор је апсолутно и потпуно у складу са Уставом и законом", поручио је Абазовић.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару