Читај ми!

Северна Македонија, између вета и нереда

Македонска опозиција данима протестује због француског предлога за споразум са Бугарском, чији је циљ да се отклоне препреке на путу ка Европској унији. Десетине полицијаца је повређено, а десетак грађана приведено. Почетак преговора Уније са Скопљем блокира бугарски вето због спора око језика и историје, а Брисел је и напредак Тиране везао за напредак Северне Македоније. Председник Вучић позвао је Македонце да размисле о француском решењу, јер, како је рекао, државу треба гурати напред. Албански премијер позвао је Скопље да прихвати предлог из Париза.

Седамнаест година Скопље чека да започне преговоре са Европском Унијом. Кад су променили име државе, подигла се грчка рампа, али се убрзо спустила бугарска рампа.

После још једног пропуштеног европског самита, бугарски парламент дао је зелено светло. Бугарске услове, донекле је ублажио француски предлог. Али је изазвао и протесте и међуетничке тензије. На Тргу Скендербег - каменице, јаја и претње ватреним оружјем.

"Ти протести ескалирали су насиљем протекла 24 сата, јавна реакција је против насиља и мислим да протести не могу ескалирати", каже Петар Арсовски, политички аналитичар из Скопља.

Француски предлог предвиђа да динамика македонског европског пута зависи од тога да ли ће, на првом месту, променом Устава гарантовати права бугарској мањини.

Подсећајући на Орхидски и Преспански споразум Емануел Макрон каже да се понос македонског народа не доводи у питање.

"Снага да се промени курс историје је у вашим рукама. Нећу вам рећи да је овај предлог савршен, али може да отклони препреке на вашем европском путу. Као и сваки договор, и овај је ствар компромиса и балансирања. Он не доводи у питање постојање македонског језика, који је чинилац вашег идентитета", рекао је Макрон.

Милош Николић, председник ЛИБЕК-а, каже да Северна Македонија треба стретешки да размишља, ако би прихватила предлог иза кога стоји цела ЕУ она би тиме послала сигнал добре воље, да жели да буде део саме Уније. 

Уколико се предлог одбије или одложи, каже Николић, онда се доводи у питање кредибилитет лидерства у оквиру саме ЕУ, да ли је ЕУ способна да реши регионалну мини кризу. 

Бугари можда опет на изборе 

Да ли је Брисел предлогом подржао "националистичке" захтеве Бугарске? Бугарски парламент своје услове испоставио је дан пошто је Влада пала - па ће Бугари можда и четврти пут на изборе од априла прошле године. Наводно управо због питања вета за Скопље, испоруке оружја Украјини - суштински због унутрашњих реформи.

Модификовани предлог бугарских услова карактерише се као бугаризација услова за чланство у Европској унији.

"Мислим да је то лош преседан и да би ово требало да буде последњи пут да се такви идентитетски спорови укључују у званични преговарачки оквир о ЕУ и мислим да би поново уз слање позитивног сигнала од Северне Македоније ово заиста требало да буде последњи пут да говоримо о арбитрарном и јако лошем поступку државе чланица према потенцијалној чланици", каже Милош Николић. 

За македонске власти француски предлог" је добар компромис", али тешко ће до двотрећинске већине у Собрању за измену Устава. Подршка од коалиционе владе СДСМ и албанске ДУИ, дела Албанаца из опозиције и председника Пендаровског. Неприхватљиво - кажу у опозициној ВМРО-ДПМНЕ и левици.

Да ли је угрожен и споразум о имену државе

Ситуација се наизглед додатно усложњава, питањем да ли је и Преспански споразум о имену државе угрожен.

"Мислим да неће бити енергије да се уговор из Преспе промени, ако се не би прихватио француски предлог. Јасне су биле поруке међународне заједнице посебно ЕУ да је овај предлог њихов коначни усаглашени предлог и не можемо очекивати модификације ако га не прихватимо. У том случају ћемо остати на паузи док се не заврши унутрашња дебата и док ми не одлучимо да ли желимо ЕУ или не", рекао је Петар Арсовски.

Бугарска је већ формално прихватила француски предлог. Чека се одлука парламента Северне Македоније, али седница Собрања за консултације о том питању још није заказана.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи