Читај ми!

Две жене могле би да буду чланице Председништва БиХ

Општи избори у БиХ биће одржани 2.октобра. У трци за Председништво БиХ потврђено је девет кандидата. Интересантна политичка борба биће и у Бањалуци за место председника Републике.

Најважнија одлука октобарских избора за Републику Српску свакако ће бити она ко ће у Палату Републике. У мандат од четири године након Предсједништва сигуран је Милорад Додик.

"Ми улазимо у изборну кампању веома свесни наше снаге и наше победе која нас чека и одговорности која иде са тим", каже Милорад Додик, кандидат СНСД-а за председника Републике Српске.

У Палату хоће и Јелена Тривић, посланица и потпредседница Партије демократског прогреса. Ту је и бивши министар полиције Радислав Јовичић.

"Ми желимо промене у РС, желимо бољу економију, смиривање политичких страсти, боље здравство, боље образовање", каже Тривићева.

Борба за места у Председништву БиХ 

Маршала Тита 16 најпожељнија је политичка дестинација у Сарајеву. У трци за три места у Председништву за три конститутивна народа има три пута више кандидата. За једно српско чак четири.

Актуелна председница Српске Жељка Цвијановић из СНСД-а, два кандидата из опозиционог блока Мирко Шаровић из СДС-а и Ненад Нешић из ДНС-а и Војин Мијатовић из СДП-а.

"Мислим да ту у основи постоје два озбиљна кандидата Жељка Цвијановић и Мирко Шаровић. Војин Мијатовић је типично неко кукавичије јаје, подметнут да симболички нешто поремети, али Ненад Нешић може да својим гласовима произведе да оспори победу", каже политички аналитичар Драго Вуковић.

Из хрватског корпуса стигло је највеће изненађење. Уместо очекиване кандидатуре Драгана Човића, Жељку Комшићу који би поново у Председништво као представник хрватског народа, супроставиће се ХДЗ-ова Борјана Кришто.

"Ово је слична ситуација када смо прошли пут имали победу господина Драгана Човића на изборима за хрватског члана Председништва, где је заправо био ослабљен капацитет СДА која је морала да се фокусира на изборе за бошњачког члана Председништва и мислим да је ово поново случај", сматра политички аналитичар Филип Матић.

За бошњачког члана Председништва главна борба биће између Бакира Изетбеговића из СДА и СДП-овог Дениса Бећиревића којег подржавају готове све опозиоционе странке у Федерацији.

"Ма не бојим се ја никога. И то што су се сви ујединили против једнога то је доказ снаге СДА", каже Изетбеговић.

Први пут од Дејтонске БиХ, победе ли на октобарским изборима Комшића и Шаровића, у Председништву БиХ могле би седети две жене - Жељка Цвијановић и Борјана Кришто.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи