Црногорци критикују Вујановића због СПЦ

Црногорски председник Филип Вујановић на удару оштрих критика након недавне изјаве о позицији СПЦ, Митрополије црногорско приморске и митрополита Амфилохија у Црној Гори. Вујановића оптужују да је канонско право издигао изнад уставних овлашћења.

Став црногорског председника Филипа Вујановића о позицији Српске православне цркве (СПЦ), Митрополије црногорско приморске и митрополита Амфилохија у Црној Гори, наишао је на оштре критике многих удружења, невладиних организација, опозиције, али и позиције.

Социјалдемократска партија (СДП), мања чланица владајуће коалиције чији је лидер председник парламента Ранко Кривокапић, оптужила је Вујановића да негира принцип црногорског Устава о грађанској држави тиме што је канонско право издигао изнад уставне позиције председника државе.

Непарламентарна Либерална партија затражила је опозив председника Црне Горе.

Вујановић је у интервју телевизији Црне Горе рекао да поштује став 14 аутокефалних патријарха и архиепископа који нису признали Црногорску православну цркву и додао да не може да негира канонско право и канонско устројство, нити да заступа интересе било кога ко то од њега очекује.

Црногорски председник је рекао и да митрополит црногорско-приморски Амфилохије никада није оспоравао црногорску нацију, без обзира на то што се осећа као Србин, као и да он не негира реалност Црне Горе и постојање црногорске нације.

Кривокапићев саветник Андреј Николаидис оптужио је тим поводом Србију да, како је рекао, очито покушава да културолошки и идентитетски контролише овај простор када јој то већ није пошло за руком да спречи независност Црне Горе.

Србија покушава да Црну Гору редефинише као још једну српску државу на Балкану, рекао је Кривокапићев саветник.

Николаидис је упозорио да "неће ићи овако", уколико челни људи у Црној Гори не буду водили рачуна о томе и не буду стали у одбрану националног идентиета.

Канонскo право председника

"Асимилација није нелегална. Велика заједница има право да покуша да вас асимилује као што се Црној Гори и данас дешава, али само од нас зависи како ћемо на ту асимилацију реаговати", рекао је Николаидис и додао да "тај покушај асимилације није могуће спречити зато што је то константа београдске политике".

"Они ће то покушавати, а директна одговорност власти је да то спрече. Вујановићева изјава на било који начин не доприноси том процесу", упозорио је Николаидис додавши да председника државе канонско право не обавезује ништа више него било ког другог грађанина.

"Уколико је наводно канонско право изговор за фаворизовање једне верске заједнице као што је то у Црној Гори случај и ако је то изговор да Српска православна црква функционише као држава у држави у независној Црној Гори, онда ће ствари и надаље ићи овако", рекао је Николаидис.

Претходно је критике на Вујановићев рачун упутио члан Предедништва СДП Рашко Коњевић који је рекао да подређивање државе окупаторској цркви у Црној Гори наноси ненадокнадиву штету и црногорском међународном угледу, јер нас враћа у време за које смо мислили да је "за вазда затворено након референдума 2006. године".

Коњевић је Вујановића упозорио да је дужност председника Црне Горе да чува достојанство државе, њено уставо устројство и достојанство народа који је први стварао државу Црну Гору поручивши му да га грађани Црне Горе, посебно Црногорци, нису бирали да тумачки канонско право.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи