Ухапшен бивши агент Удбе

У Немачкој ухапшен бивши агент Удбе Винко Синдичић, који је раније осуђиван због атентата на хрватске емигранте у иностранству.

Немачка полиција ухапсила је бившег агента југословенске службе државне безбедности Винка Синдичића, саопштила је Хрватска полиција.

Како је наведено, Синдичић, који је осумњичен за уцену у случају убиства бившег директора у нафтној компанији ИНА и политичког емигранта Стјепана Ђурековића 28. јула 1983. године у Минхену, ухапшен је јуче и тренутно се налази у истражном затвору у Минхену.

Синдичић је био заштићени сведок на суђењу Крунославу Пратесу за убиство Ђурековића, одржаном пре годину и по дана, а Пратес је баш због његовог исказа правоснажно осуђен на казну доживотног затвора.

Хрватски медији извештавају да је Синдичић сарађивао са немачком полицијом и у наставку истраге тог случаја, што је довело до недавног хапшења агента ДБ-а Луке Секуле у Немачкој и расписивања више међународних потерница против бивших припадника ДБ-а због умешаности у Ђурековићево убиство.

Синдичић је много више боравио у Немачкој него у Хрватској, у којој се, како је тврдио, није осећао безбедним након сведочења на суду.

У Шкотској је Синдичић био осуђен и затворен због покушаја убиства хрватског емигранта Николе Штедула, а крајем 90-их година изручен је Хрватској како би му било суђено за атентат на једног од вођа хрватске емиграције Бруна Бушића 1978. године у Паризу.

Након што је ослобођен оптужби за Бушићево убиство, почео је да уцењује своје пређашње шефове ДБ-а Јосипа Перковића и Здравка Мустача, тражећи новац који су му раније обећали за услуге које је учинио за ДБ.

Синдичић је и на суђењу Пратесу отворено сведочио против Перковића и Мустача, за којима је Немачка већ раније расписала међународне потернице због сумње да су повезани с убиствима хрватских емиграната

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи