Скопље, повратак у будућност

Македонски пројекат деценије. Скопље ће у наредне четири године бити преплављено бронзаним споменицима, барокним и античким палатама, мостовима, широким куполама, а у центру града ће бити изграђена и тријумфална капија. Наравно, стиже и Александар Македонски.

Многи Македонци нису веровали да ће пројекат деценије, потпуна измена изгледа центра Скопља икада прерасти вербално политичко надмудривање са суседном Грчком, али су се, како се чини, преварили, јер су градске власти представиле амбициозан план назван "Визија Скопља 2014".

Амбициозан пројекат ће, како тврде Скопљанци, град вратити много векова уназад, јер ће "естетски препород" како су га назвале градске власти, обухватати изградњу читавог низа античких палата, зграда парламента, Собрања ће добити велике куполе, биће направљена и трујумфална капија, која је до сада недостајала главном граду Македоније, а на централном градском тргу, поред монументалног Александра Македонског на верном Букефалу, ће бити изграђена и нова, велика црква,

Посетиоци града ће, такође у будућности, читав призор посматрати из двоспратних аутобуса.

"Скопље ће 2014. године доживети препород, улазимо у пројекат 'позитивизације' духа народа", службено је објашњење пројекта, који у Македонији сматрају политичком заоставштином премијера Николе Груевског, од чијих је сарадника и потекла иницијатива за читав низ акција усмерених ка потврђивању античког порекла Македонаца.

Укупнно, биће постављено тридесетак бронзаних споменика, на зграду Собрања ће бити монтиране куполе, тријумфална капија ће бити названа, наравно, "Македонија", на два од планирана три нова моста преко Вардара ће бити постављено по 29 кипова, на главном тргу ће бити изграђена два нова хотела, а на левој страни реке нићи ће четири објекта намењена државној администрацији, укључујући и античку палату нове зграде Музеја.

"Сва та здања ће, када буду изграђена, бити још лепша", рекао је председник централне градске општине Владимир Тодоровић, који, међутим, није умео да објасни да ли ће сви ови објекти бити завршени за наредне четири године, или ће до тада почети градња.

Истовремено, у новом плану нема места за нову џамију, на чијој градњи инсистира локална исламска заједница, као што још нема потврде канонски непризнате Македонске православне цркве да ли је заинтересована за градњу новог храма, свега неколико стотина метара удаљеног од постојећег, изграђеног релативно скоро.

Скопске власти планирају и да на стари тржни центар поставе велике видео-бимове, наводећи да ће на тај начин, централни градски трг изгледати попут њујоршког Тајмс сквера,

Опозиција, међутим, није била претерано импресионирана "атинизацијом" Скопља, наводећи да једноставно не може да реагује на "свакодневне лудорије владе".

Како ствари стоје, времена за реаговање неће ни бити, јер је већ почело обележавање терена за постављање неколико споменика који су недавно стигли из ливнице у Фиренци. Највећи од свих, Александар Македонски ће ујахати на глави градски трг за две године.

Македонске власти нису саопштиле колико ће коштати овај пројекат, што је изазвало буру протеста у јавности, док су тамошњи архитекти у неколико наврата протестовали због "хаотичне мнешавине стилова" зграда које ће, наводно, бити изграђене у будућности.

Број коментара 142

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи