Читај ми!

Заједнички наступ на трећим тржиштима заједничка корист за регионални туризам

У Тирани су министри туризма и економије земаља региона разговарали о уклањању баријера за одрживи развој туризма. Истакнуто је да је циљ објединити регион у једно тржиште за привлачење туриста из других крајева света.

Превазилажење постојећих стереотипа основ је за повезивање народа на Западном Балкану. Иако туристи сами заобилазе препреке, њих је потребно институционално и административно уклонити и створити заједничко тржиште.

"Најважнија ствар је како да укинемо баријере међу нама. Због пандемије комшије су путовале по Западном Балкану, али не и даље. То међутим није наш прави циљ, већ како да уклонимо баријере и направимо од Балкана добро место и атрактивну дестинацију на глобалном нивоу", поручила је Мајљинда Брегу из Регионалног савета за сарадњу.

"Економија, заједнички бенефит у будућности, заједничка култура, заједничко историјско наслеђе, туристичка понуда, наступи на трећим тржиштима, то је оно што може донети бенефит како нашим грађанима, тако и нашим малим или средњим предузећима, туристичким радницима", сматра министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

У оквиру Цефте је већ покренута иницијатива за узајамно признавање лиценци туристичких радника и туристичких водича.

И у Албанији су за туристичко обједињавање. Немају искуства као у Србији или Црној Гори, али су спремни да уче и сарађују.

"Имамо сјајне могућности да креирамо заједничку платформу, заједнички наступ и промовишемо једни друге. Дан када будемо промовисали једни друге, промовисали сами себе то ће дати велике могућности за развој туризма на Балкану", истакла је Мирела Кумбаро, министарка туризма Албаније.

За туристе који долазе са деликих дестинација као што је Азија, мислим да имамо сјајну могућност ако промовишемо регион заједно, каже Кумбарова.

У Туристичкој организацији Србије већ имају искуства у заједничким наступима за земљама региона. Очекују туристе из Азије и других делова света, али су свесни и постојећих препрека.

"Оно што такође зна да буде изазов је приступност дестинацијама. Тако да сада заиста са све бољом путном инфраструктуром, са све јачом туристичком привредом ми верујемо да ћемо имати и више заједничких туристичких производа", каже дитекторка ТОС Марија Лабовић.

Зато, додаје она, привреда је та која турустичке прозводе треба да заједнички креира а наше је да помогнемо привредама да се повежу и да постану даљи партнери у даљим активностима. 

Богат историјом и традицијом, природним богаствима, морима, рекама, језерима, бањама и планинама, у својој туристичкој понуди Балкан има велики потенцијал верског и културног туризма.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи