Читај ми!

Тензије на релацији Будимпешта–Загреб, зашто Мађарска нема море

Да би Европска унија увела санкције руској нафти потребна је сагласност свих 27 чланица. Највећа препрека на том путу је Мађарска. Противљење је створило још један проблем – и то у односима Мађарске и Хрватске. Премијер Виктор Орбан можда би лакше пристао на санкције када би имао алтернативу за снабдевање нафтом и то, како каже, преко мора које је одузето Мађарској.

Кога брига што Мађарска нема море? Одговор на то питање тражи се на релацији Будимпешта–Загреб. Повод је прошлонедељни интервју мађарског премијера који је одјекнуо много даље од радијског студија.

"Они који имају море и луке могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку", поручио је Виктор Орбан.

Без луке Мађарска мора да рачуна на руску нафту, која покрива 60 одсто потреба. Бојкот увоза трајно би угрозио њену економију, зато суседи одолевају европским притисцима. Ипак, не одолевају да подсете да је до краја Првог светског рата Мађарска имала излаз на море.

"Мађарска је након Првог светског рата Тријанонским споразумом изгубила 71 одсто територије. Тада је у делу велике Мађарске била и Ријека, приморски град. Тако да је то остала једна траума, губитак толике територије", истиче Александар Попов из Центра за регионализам.

Територијалне претензије Мађарске осуђује Хрватска.

"Орбан је један живописан карактер кога сам ја критизирао све ове године... Он је премијер суседне пријатељске земље, добио је сада изборе и ја то не могу променити – то је њихова воља. Те његове ситне паланачке опсесије с обалом и великом Мађарском је део његовог репертоара и он тако наступа", навео је Зоран Милановић, председник Хрватске.

Због тог наступа, Хрватска је уручила ноту Мађарској. Да ли ће на томе стати упућени се не усуђују да прогнозирају, али оцењују да такве изјаве усред рата у Украјини подгревају идеје могућег прекрајања граница у Европи.

"Није добро јер то није једина великодржавна концепција која се појављује. Имамо концепције могућег прекрајања граница на Западном Балкану. На све то је налегла ова прича и то једноставно није добро и делује дестабилизујуће", сматра Попов.

Није први пут. Током ранијих наступа, Виктор Орбан иза себе је имао карту велике Мађарске, која је обухватала територије суседних држава, између осталог и Србије.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи