Читај ми!

Комеморација у Јасеновцу, Пленковић и Милановић одвојено на обележавању

У Јасеновцу се обележава 77. годишњица пробоја логораша из највећег усташког концентрационог логора. Хрватски премијер Андреј Пленковић посетио је спомен-подручје Јасеновац, док је председник Зоран Милановић претходно одао почаст жртвама усташког логора не желећи да буде у колони с члановима Владе.

Председник Хрватске Зоран Милановић јутрос је са делегацијом у подножју споменика Камени цвет положио цвеће и каменчиће.

Посебни долазак објаснио је јуче рекавши да не жели да буде на комеморацији с члановима Владе, јер "у једном тренутку охрабрују усташлук, а потом се праве да су либерали", преноси Индекс.

Најавио је да ће и идуће недеље бити у Јасеновцу уз Координацију јеврејских општина, које ће почаст жртвама Јасеновца одати на Дан сећања на жртве Холокауста.

Они су свој недолазак на данашњу комеморацију објаснили незадовољством, јер власт није забранила усташке симболе, преноси Индекс.хр.

"Осуда злочина изузетно важна" 

Андреј Пленковић је истакао да је "осуда злочина у Јасеновцу изузетно важна", не само за жртве, него и за младе који, како каже, тек треба да се освесте шта се догађало у њиховој историји.

"Жао нам је свих који су овде погинули. Важно је да за младе генерације у нашем образовном систему осигурамо да млади могу на јасан начин сазнати и научити колико се зло догађало за време Другог светског рата. Драго ми је да је омогућено да овде буде толики број људи и да су на овој службеној комеморацији били сви који су позвани. Ми смо овде као и увек, службено, с достојанством и поштовањем према жртви", поручио је Пленковић.

Колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Камени цвет и полагањем венаца годишњицу су обележиле и делегације Хрватског сабора, Владе, те представници националних мањина и антифашиста.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи