Читај ми!

Мањинска влада Црне Горе између чекића и наковња и пре формирања

Председник Црне Горе Мило Ђукановић каже да треба дозволити државним органима да раде свој посао, а бившој председници Врховног суда Весни Меденици омогућити право на одбрану. Формирање мањинске владе значи и повратак Демократске партије социјалиста на државно-политички релевантну позицију, рекао је Ђукановић.

После бурне политичке зиме, Црна Гора је пролеће дочекала без Владе. Од 4. фебруара, када је кабинету Здравка Кривокапића изгласано неповерење, формирање нове, мањинске владе, најављује се из дана у дан. Спекулише се ресорима и именима, али и даље без конкретних предлога мандатара. Конкретан у подршци мањинској влади је ДПС.

"Спремни смо да подржимо и неку мању већину, али смо веома јасно казали да се не саглашавамо са намјером да се партије које су већ традиционалне партије суверенистичке већине у Црној Гори, које су учествовале у нарастању политичке подршке независности Црне Горе и које су допринели европском развоју Црне Горе, искључују из мањинске владе без ваљаног образложења", каже Мило Ђукановић, председник Демократске партије социјалиста.

У Влади би, осим покрета УРА Дритана Абазовића, требало да се нађу и мањинске партије, просрпски СНП, али и процрногорска Социјалдемократска партија.

"ДПС је све осионији и директнији у својим изјавама и чак намеће принципе као што је учешће СДП-а у власти. У питању је једна мала сателитска странка ДПС-а чије би учешће у Влади значило да Мило Ђукановић на најдиректнији начин контролише све што се у Влади дешава", поручује историчар Богдан Живковић.

Када је одлазећој влади изгласано неповерење, посланици Социјалистичке народне партије напустили су седницу Скупштине. Сада њихов лидер Владимир Јоковић преговара о учешћу у Абазовићевом кабинету. Из политичке комбинаторике на самом почетку искључен је Демократски фронт.

"Дритан Абазовић и Владимир Јоковић увлаче Црну Гору у опасан експеримент који не може завршити никако осим дестабилизацијом, поделама и насиљем у Црној Гори. Ова влада Дритана Абазовића ће бити између чекића међународне заједнице која тражи хапшење челника ДПС-а због учествовања у мафијашким пословима око кокаина и цигарета и с друге стране наковња самог ДПС-а чији је челник шеф те криминалне организације", наглашава Небојша Медојевић, председник Покрета за промене и један од лидера Демократског фронта.

"Промене које би решење донело у светлу хапшења Весне Меденице говоре да би ово само отежало процесе које је влада Здравка Кривокапића покренула и да би ДПС имао контролу над правосудним органима и успео да заблокира реформе које су преко потребне Црној Гори", сматра Живковић.

Да су потребни ванредни избори и да их виде као једино решење, сматра 60 одсто грађана Црне Горе, показује истраживање агенције МИНА и Центра за мониторинг. Према истом истраживању, за мањинску владу је тек петина становништва.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи