Читај ми!

Кесић о одлуци Шмита: Као да вам неко дође у кућу и каже да није ваша, него припада комшилуку

Шеф представништва Републике Српске у Вашингтону и спољнополитички коментатор Обрад Кесић каже за РТС да одлука соког представника у БиХ Кристијана Шмита да на основу бонских овлашћења оспори Закон о непокретној имовини Републике Српске представља правно насиље. "Ово дође неко вама у кућу и каже да не припада вама, него комшилуку и да је то у складу са правилима које смо ми поставили", наводи Кесић.

На питање да ли је то што је парламент Републике Српске једногласно усвојио пропис по коме је имовина у РС и власништво РС, а не БиХ у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, Обрад Кесић каже да је та одлука потпуно у складу са Дејтонским споразумом и у складу са овлашћењима која припадају ентитетима.

"Имамо апсурдну ситуацију да од самог Дејтона Запад кроз високог представника и измишљења извршна овлашћења, тзв бонска овлашћења и преко једног комитета који је себи дао овлашће да поступа изнад СБ УН-а, покушавали су да мењају Дејтонски споразум, део који је гарантовао да може да се гради заједничка држава, део који говори о високо децентрализованој држави. Сваки покушај високог представника од тада иде на штету ентитета, кантона у Федерацији, на штету српског и хрватског народа, са јачањем централне власти и покушајем да се наметне централизвана БиХ коју ни Срби ни Хрвати не прихватају као могуће решење за националне и државне интересе", каже Кесић.

Бонска овлашћења, напомиње, дају могућност Високом представнику да служи као тумач једног специфичног дела Дејтонског споразума, не да има извршну власт.

"И институција високог представника је наишла на критику ЕУ и Венецијанске комисије. Сви знају да то није у складу са владавином права да неки странац који нема ни међународни легитимитет јер није именован од стране СБ. А они тврде да постоји преседан, и увек је постојало правно насиље", наводи Кесић.

Истиче да кад Запад хоће нешто да наметне, често крши међународно право, али кажу да је било легитимно.

"Бомбардовање Југославије је било нелегално, али они се крију и кажу да је било легитимно. Тако и у овом случају. Једног дана и он ће да одговара, јер нема статус да представља СБ и УН. У овом случају све што раде, раде мимо сагласности Савета безбедности. Није само РС у питању, у питању су Кина, Русија, већина чланова земаља које не припадају Западу, и они држе да је ово нелегално. И они су свесни да ако прихвате ово сутра Запад може да каже да њихова земља није послушна довољно", указује Кесић.

Према његовим речима, нико не спори да су избори у РС демократски и да су изабрани људи представници воље грађана, а онда дају себи за право да покушавају да их руше, да би онда као извршна власт наметали решења која нису у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом.

"Ово дође неко вама у кућу и каже да не припада вама, него комшилуку и да је то у складу са правилима које смо ми поставили. Ви сте власник, имате да је укњижена кућа, а они кажу да то није ваше јер су одлучили да то вама не припада. Овде се врши правно насиље, у смислу да се крије иза легалистичких речи и тумачења која не пију воду. РС има међународне правнике који говоре јасно да је све ово кршење Дејтонског споразума, међународног права и да не може да опстане. Зато постоји јединство око кључних питања у РС између власти и опозиције", наглашава Кесић.

И високи представник и неки западни део међународне заједнице, траже некога у РС да одигра улогу као што је Зеленски одиграо у Украјини.

"Нови светски поредак се гради и доминација Запада је на удару. И видите панику од стране Европе и САД, јер су свесни да ово није само рат Русије и Украјине, него се тиче новог светског поретка. Тренутак је ту и свака земља мора да се определи, које место да заузме и које је најбоље за сопствене грађане. Земље попут Србије морају да одиграју на неутралност", каже Кесић.

Београд је, каже, од највеће користи за РС, пружа економску и политичку подршку.

"Нажалост, у овоме нема сагласности Београда и Бањалуке око Шмита. Али, надамо се да ће председник Вучић јасно да осуди ово правно насиље. Кључно питање око РС је питање око светског поретка. Ако Србија остане неутрална и бори се за своје место у оквиру глобалног поретка, то је највећа вредност коју РС може да има у овом моменту", закључио је Кесић.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи