Читај ми!

У Мађарској парламентарни избори и референдум

У Мађарској се одржавају парламентарни избори. Око 8,2 милиона пунолетних грађана гласа на више од 10.000 бирачких места. Више од 68.000 грађана Србије који имају двојно држављанство имали су могућност да гласају поштом.

Грађани ће се, по пропорционалном систему, изјаснити о шест партијских листа које се боре за 93 посланичка места у мађарском парламенту, а у изборним јединицама гласачи ће директно изабрати још 106 представника у највишем законодавном телу Мађарске.

Главна изборна трка води се између владајућег Фидеса, странке Виктора Орбана, која жели да освоји четврти узастопни мандат и уједињене опозиције коју представља Петер Марки Зај. Анкете дају тек неколико процената предности владајућој коалицији.

Рат у Украјини је главна тема кампање у претходном периоду. 

Петер Марки Зај, кандидат "Уједињене опозиције" за премијера Мађарске, сматра да Украјину треба подржати у борби за независност и слободу. 

Виктор Орбан каже да је главно питање пред бирачима – рат или мит.

Право гласа има и дијаспора, у бирачки списак уписано је око 456.000 Мађара који не живе у домовини.

Више од 68.000 грађана Србије који имају двојно држављанство имали су могућност да гласају путем поште.

Истовремено са изборима одржава се и референдум на коме грађани Мађарске треба да се изјасне да ли подржавају представљање сексуалних оријентација малолетницима у школама без сагласности родитеља и медијску промоцију родно осетљивих тема деци.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи