Читај ми!

Тоалет-папир у Хрватској поскупљује и до 30 одсто, произвођачи очекују несташицу

Произвођачи папирне конфекције у Хрватској, због поскупљења сировина, материјала за паковање и логистике, најављују више цене својих производа за 20 до 30 одсто и очекују несташицу тоалет-папира.

Хрватски портал Лидер пише да је "Делт папир" 25. марта подигао цене за око 19 одсто, а "Zewa" за 23 одсто од 1. априла. Наводе да произвођач "Euro Rosa" подиже цене својих производа за 24 до 29 одсто од 5. априла, а "Виолета" за 15 до 20 одсто од 8. маја.

Из "Делт папира" кажу да су, као и њихови конкуренти, од августа прошле године подигли цене за готово 45 одсто.

"Разлог је повећање цена сировина – целулозе чија је просечна цена од 900 евра по тони повећана на 1.500 евра. Значајно је поскупео и материјал за паковање, посебно картонске фолије и кутије, као и логистика. Данас логистичари уз редовну цену на фактуру за превоз робе стављају посебну ставку као додатак због цене дизела", каже Крунослав Кишак, сувласник и директор "Делт папира".

Објашњава да је за такозвано кување целулозе и сам поступак добијања папира из целулозе потребна велика количина енергије и да је технологија фабрика папира базирана на енергији добијеној из гаса. 

Кишак каже да је почетком рата у Украјини поскупљење у неким тренуцима узроковало заустављање производње папира у Немачкој, Италији, Шпанији и Румунији, због чега је поремећена равнотежа понуде и потражње.

Исто тако, истиче Кишак, Русија и Белорусија су имале одређени удео продаје на тржишту Европске уније, са сировином које тренутно нема. 

"Предстоје несташице уз још више цене"

Ако се ситуација са ценом сировина и гаса не стабилизује и наставе се осцилације, Кишак каже да предстоји несташица тоалет папира и осталих сличних производа, уз још више цене за потрошаче.

Из другог хрватског произвођача папирне конфекције "Euro Rosa" такође кажу да су цене порасле због ратног стања у Украјини, цена сировина, енергената, рада и транспорта.

И из "Виолете" за Лидер потврђују да су приморани да најаве нову корекцију велепродајних цена која ће ступити на снагу 8. маја ове године.

Кажу да ће корекција највише утицати на папирну конфекцију – тоалет-папир и папирне убрусе, где очекују поскупљење између 15 и 20 одсто.

"Глобално повећани трошкови набавке сировина резултат су континуиране снажне потражње у више сектора, озбиљно ограничених залиха и кризних изазова у целом ланцу снабдевања. Са наше стране радимо све да осигурамо залихе сировина и готових производа како би испорука према купцима текла неометано. Досадашњим корекцијама ценовника део трошкова пренели смо на крајње потрошаче. Други део трошкова покушавамо да амортизујемо интерним уштедама и драстичним резањем маржи, а не дирајући квалитет производа", поручују из "Виолете".    

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи