Читај ми!

Премијер Бугарске о пуштању Борисова: Апсолутна саботажа тужилаштва, на случају ради и ЕУ

Бугарски премијер Кирил Петков изјавио је на састанку Савета министара да у Бугарској не постоји независно тужилаштво. "Поново се суочавамо са апсолутном саботажом од стране Тужилаштва Републике Бугарске под вођством господина Гешева", рекао је Петков.

Наводи Кирила Петкова дошли су након што је бивши премијер Бојко Борисов приведен на 24 сата током специјалне операције у четвртак касно увече, заједно са саветницом за медије странке ГЕРБ Севделином Арнаудовом и бившим министром финансија Владиславом Горановим.

"Било је брутално и гадно, вратили смо се комунизму", рекао је Борисов након изласка из притвора.

Према речима премијера Петкова, тужилаштво негира законска овлашћења истражних органа и омета рад сваког ко је покушао да ради против корупције у земљи.

"Тужилаштво се поново понаша као адвокат када су у питању људи оптужени за корупцију", рекао је Петков.

Тужилаштво, међутим, сматра Петков има још један озбиљан проблем, јер и европско тужилаштво ради на том случају.

"Док су чињенице обично скривене и бугарска јавност не може да утврди да ли и како функционишу, сада постоји паралелна европска структура којој више верујемо. Биће врло јасне информације на нивоу ЕУ о томе како они заправо делују и шта су урадили. Чињеница је да многи кажу да је Бугарска покорена земља. Верујемо да убудуће неће бити тако. Борићемо се и учинити све да Бугарска буде нормална европска земља. Битка је почела. Користићемо сва расположива средства", нагласио је Петков.

Против Бојка Борисова до сада није подигнута оптужница.

Деценијски боравак на власти Борисова окончан је прошлог пролећа када је изгубио на изборима који су показали незадовољство народа због корупције.

Нова коалиција која је преузела власт у децембру обећала је да ће имати нулту толеранцију према корупцији у Бугарској, која се у Европској унији рангира као најкорумпиранија земља, према организацији "Transparency International".

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи