Читај ми!

Багери у Загребу ископавају делове пале летелице; Столтенберг: Радићемо на расветљавању случаја

Надлежне службе у Загребу још увек воде истрагу и из кратера ископавају делове беспилотне летелице која се у четвртак срушила и изазвала експлозију на Јаруну. Из првог павиљона студентског дома "Стјепан Радић", најближег месту на које је дрон пао, евакуисани су студенти.

Багери у Загребу раскопавају три метра широк и један метар дубок кратер у којему се налазе делови летелице која се у четвртак срушила на Јаруну и изазвала експлозију, преноси Хрватска радио-телевизија.

Ватрогасци су уклонили грање уз кратер како би дизалица могла неометано да подигне делове летелице.

Полиција спроводи увиђај и на паркиралишту на којем је приликом експлозије оштећено око 40 аутомобила.

Грађани су упозорени да се, ради своје безбедности, удаље од места пада летелице, а из првог павиљона студентског дома "Стјепан Радић", најближег месту на које је дрон пао, евакуисани су студенти.

"Започело је искапање летелице која се срушила у непосредној близини студентског дома. Из превентивних разлога, на захтев МУП-а, из првог павиљиона студенти-станари дома привремено су морали изаћи. Радови ће трајати до краја дана, када се студенти могу вратити у своје собе. Студентски центар у Загребу је осигурао дневни боравак студентима у заједничким просторијама унутар студентског дома", саопштили су из дома "Стјепан Радић".

Истичу да ће радови бити настављени сутра од седам сати, уколико не буду завршени током данашњег дана, па ће студенти поново морати да буду изван објекта.

"Није време за упирање прстом у било кога"

Председник Хрватске Зоран Милановић континуирано је информисан о току истраге и свим новим сазнањима и у сталном је контакту са врхом Оружаних снага и надлежних служби, саопштили су из Милановићевог кабинета, преносе хрватски медији.

Иако је Милановић на конференцији за медије у петак питао како је могуће да једна несофистицирана летелица проведе више од сат времена изнад чланица НАТО савеза, а да нико то не примећује, из његовог кабинета данас истичу да се кривац не може тражити само у НАТО већ и код држава чланица.

"Не може се тражити кривац само у НАТО, одговорност је и на државама чланицама изнад којих је летелица прошла без њихове реакције, али није време за упирање прстом у било кога, важније је да из овог догађаја извучемо поуку и да се то више не понови", саопштили су из Милановићевог кабинета.

"Сваки детаљ у вези са летелицом је важан"

Хрватски министар бранитеља Томо Медвед, који је јутрос обишао место пада летелице, а потом и Петрињу, где се састао Стожер цивилне заштите, рекао је да имају одређених непознаница око локације испаљивања летелице.

"Сваки детаљ и садржај у вези са летелицом је важан за процес истражних радњи. Треба бити јако опрезан. Тешко је рећи колико ће трајати да се летелица извуче из тла, да се пребаци на одговарајуће место и да се спроведе истрага", рекао је Медвед.

Истакао је да треба сачекати да летелица буде извучена из земље, како би се дошло до садржаја и података.

Медвед је уверен да ће летелица дати одговоре на многа питања, ако буде могуће из ње ишчитати податке.

Пленковић: Овако нешто више не можемо толерисати

Место пада беспилотне летелице у Загребу јутрос су обишли и хрватски премијер Андреј Пленковић и чланови Владе.

Пленковић је том приликом нагласио да таква ситуација није требало да се догоди и да Хрватска тако нешто више не може да толерише, те да је то била врло јасна претња на коју треба реаговати.

Истакао је да је још јуче упознао све лидере Европске уније о томе шта се догодило и упутио писмо генералном секретару НАТО савеза, назначивши да се тако нешто може догодити и у неком другом граду.

Указао је и да ће покушати да ископају летелицу и виде има ли у њој неких вредних података, али и да ће комуницирати са свим државама за које сматрају да могу помоћи са информацијама.

Совјетска летелица у Хрватску ушла из Мађарске

За сада је познато да се ради о беспилотној летелици совјетске производње, тешкој неколико тона, која је, како тврде хрватски званичници, лансирана са подручја Украјине.

И даље се чекају одговори на питања ко је и зашто лансирао летелицу, те како је пролетела кроз ваздушни простор три НАТО чланице, а да нико није реаговао.

Влада Хрватске је у петак саопштила да је летелица у хрватски ваздушни простор ушла из смера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара.

Прелетела је Румунију за три минута, да би ушла у Мађарску, где је провела између 40 и 45 минута. У самом хрватском ваздушном простору била је седам минута пре него што се у 22.57 срушила у парк у Загребу.

И руска и украјинска страна тврде да летелица није њихова.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи