Читај ми!

Пленковић обишао место пада летелице: Јасна претња, овако нешто више не можемо толерисати

Хрватски премијер Андреј Пленковић и чланови Владе обишли су место пада беспилотне летелице у Загребу, где је у току истрага. Овакву ситуацију више не можемо нити толерисати нити је она требало да се догоди, поручио је Пленковић и додао да је то била врло јасна претња на коју треба реаговати.

Андреј Пленковић је након обиласка места пада летелице рекао да је она очито лансирана на територију Украјине, али да се не зна у чијем поседу је била. Сви кажу да није њихова, него да је неко други, додао је хрватски премијер. 

"Можемо рећи да смо у овој великој и озбиљној несрећи имали јако пуно среће, то јест да нитко није настрадао осим оштећења 40-ак аутомобила овдје на паркингу", навео је Пленковић.

Истакао је да је још јуче упознао све лидере ЕУ о томе што се догодило и упутио писмо генералном секретару НАТО-а, назначивши да се овако нешто може догодити и у неком другом граду.

"Ово је теоретски могла бити и Будимпешта, Љубљана, Братислава и тако даље. Сада је важно да појачамо, интензивирамо сурадњу", поручио је Пленковић.

"Је ли ово било случајно, је ли била грешка, је ли било намјерно, то у овом тренутку не знамо", додао је хрватски премијер.

Указао је и да ће покушати да ископају летелицу и виде има ли у њој неких вредних података, али и да ће комуницирати са свим државама за које сматрају да могу помоћи са информацијама.

Наглашава и да ово упућује на потребу тешње сарадње унутар самог НАТО-а.

"Овакву ситуацију више не можемо нити толерирати нити би се она требала догодити. Овако нешто је била врло чиста и јасна пријетња на коју се треба реагирати. Према томе, ми ћемо ову тему дигнути у свим тијелима НАТО-а и ЕУ, још детаљније обавијестити о свему ономе што знамо и радити на томе да подигнемо спремност, не само нас него и других, да се учинковито и брзо реагира како би се овакве летјелице неутрализирале на неко сигурно мјесту, а не да долете и онда падну на практички главни град у јако густо насељен дио града", додао је Пленковић.

Багери су кренули у ископавање кратера и данас се очекује извлачење дела летелице.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи